Dimecres, juny 19, 2024
HomeVist i llegitProfilaxi antibiòtica en nadons amb reflux vesicoureteral de grau III, IV o...

Profilaxi antibiòtica en nadons amb reflux vesicoureteral de grau III, IV o V

L’eficàcia de la profilaxi antibiòtica contínua per prevenir la infecció del tracte urinari (ITU) en nadons amb reflux vesicoureteral de grau III, IV o V és un tema controvertit.

En aquest assaig, aleatoritzat i realitzat en 39 centres europeus, van assignar aleatòriament nadons d’1 a 5 mesos d’edat amb reflux vesicoureteral de grau III, IV o V i sense ITU anterior per rebre profilaxi antibiòtica contínua (grup de profilaxi) o no rebre tractament (grup no tractat) durant 24 mesos. El resultat primari va ser l’aparició de la primera ITU durant el període de prova. Els resultats secundaris van incloure noves cicatrius renals i la taxa de filtració glomerular estimada (TFG) als 24 mesos.

Un total de 292 participants es van sotmetre a l’aleatorització (146 per grup). Aproximadament el 75% dels participants eren homes; l’edat mitjana era de 3 mesos i 235 participants (80,5%) tenien reflux vesicoureteral de grau IV o V. En l’anàlisi per intenció de tractar, es va produir una primera ITU en 31 participants (21,2%) del grup de profilaxi i en 52 participants (35,6%) del grup no tractat (ràtio de risc, 0,55; interval de confiança [IC] del 95%), 0,35 a 0,86; P=0,008); el nombre necessari a tractar durant 2 anys per prevenir una ITU va ser de 7 nens (IC del 95%, de 4 a 29). Entre els participants no tractats, el 64,4% no van tenir ITU durant l’assaig. La incidència de noves cicatrius renals i la TFG estimada als 24 mesos no difereixen substancialment entre els dos grups. Les espècies de Pseudomones, altres organismes que no són Escherichia coli i la resistència als antibiòtics eren més freqüents en els aïllats d’ITU obtinguts dels participants del grup de profilaxi que en els aïllats obtinguts del grup no tractat. Els esdeveniments adversos greus van ser similars en els dos grups.

Com a conclusions de l’assaig, en nadons amb reflux vesicoureteral de grau III, IV o V i sense ITU anterior, la profilaxi antibiòtica contínua va proporcionar un petit però significatiu benefici en la prevenció d’una primera ITU malgrat una major incidència d’infeccions no-E. coli i resistència als antibiòtics.

Rosa Mª García Ferrer
Centre d’informació del Medicament

Bibliografia

William Morello, M.D., Ph.D., Esra
Baskin, M.D., Augustina Jankauskiene,

M.D., Fatos Yalcinkaya, M.D., Aleksan-
dra Zurowska, M.D., Giuseppe Puccio,

M.D., Jessica Serafinelli, M.D., Angela La
Manna, M.D., Grażyna Krzemień, M.D.,
Marco Pennesi, M.D., Claudio La Scola,
M.D., Ph.D., Francesca Becherucci,
M.D., et al., for the PREDICT Study
Group. Antibiotic Prophylaxis in Infants
with Grade III, IV, or V Vesicoureteral
Reflux. N Engl J Med 2023; 389:987-
997

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2300161?query=featured_home

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Relacionados