Dilluns, juliol 22, 2024
HomeEditorialContra la venda de vapejadors a les farmàcies

Contra la venda de vapejadors a les farmàcies

El mes de juliol comença amb la notícia que el govern australià s’ha proposat ser pioner a nivell mundial en la lluita contra el vapeig. Així, ho venen almenys des de les autoritats australianes a través d’una reforma legal registrada al seu parlament, que convertirà Austràlia en el primer país del món a limitar la venda de cigarrets electrònics o vapejadors a farmàcies, amb el pretext d’utilitzar-los com a mètode terapèutic per deixar de fumar.

Tot i això, ja comencen a sorgir veus crítiques al respecte, ja que si bé partir d’ara els australians hauran de presentar una recepta mèdica al farmacèutic per comprar vaporitzadors, els dispositius poden ser difícils de trobar després de la reticència mostrada per algunes cadenes farmacèutiques. “Els farmacèutics són professionals de la salut i les farmàcies comunitàries no volen subministrar aquest producte potencialment nociu i altament addictiu sense recepta mèdica”, ha afirmat Anthony Tassone, vicepresident nacional del Gremi de Farmàcies d’Austràlia.

Efectivament, la qüestió és controvertida, per no dir altament inquietant. De fet, les autoritats australianes han anat canviant de direcció al llarg de l’última dècada en la política de regulació de les cigarretes electròniques, concloent ara en una solució que, com explica el responsable de Tabaquisme del COFIB Dr. Miquel Aguiló Juanola a Món Apotecari i en declaracions a publicacions nacionals , és “completament desencertada”. El Doctor per la UIB posa sobre la taula l’estudi publicat aquest mateix any a “Addiction” que mostra com el 2016 a Austràlia es va produir un augment dràstic de l’ús de cigarretes electròniques per part dels joves, procedents de venda il·lícita. El canvi de política del 2021 tampoc no va aconseguir reduir el consum entre els joves, igual que ha passat en altres països com el Canadà i el Regne Unit. Els fets ratifiquen que aquest tipus de polítiques no han estat útils per millorar la situació.

Per al responsable de Tabaquisme del COFIB, un producte que sabem que té efectes nocius mai pot ser un substitut del tabac, ni amb l’argument de la reducció de danys, que és dels professionals sanitaris i pretén apropiar-se’l la potent Indústria Tabacalera. Des de les farmàcies no hem d’entrar en aquest tipus d’iniciatives ni comprar aquestes solucions quan disposem d’eines tan potents com el servei de tabaquisme que podem oferir els farmacèutics, unitats de tabaquisme a centres de salut i hospitals, consultes privades de professionals sanitaris experts, i medicaments eficaços i segurs que permeten deixar de fumar en tres mesos. Aquesta ha de ser la solució, no substituir per un producte que creï una nova addicció. El que cal fer és facilitar que tots els pacients puguin accedir a tots els medicaments i a tots els tractaments, que hi hagi més unitats de tabaquisme i que es tractin els pacients de manera adequada. En cap cas que les farmàcies venguin productes que sabem que tenen components cancerígens, creen problemes respiratoris, addicció… Això no hauria de tenir cabuda a les farmàcies.

“UN PRODUCTE QUE SABEM QUE TÉ EFECTES NOCIUS, AMB COMPONENTS CANCERÍGENS I QUE CREA PROBLEMES RESPIRATORIS MAI POT SER UN SUBSTITUT DEL TABAC”

Dr. Miquel Aguiló Juanola, responsable de Tabaquisme del COFIB

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Relacionados