Dimecres, juny 19, 2024
HomeCooperació i solidaritatDonació de medicaments per a les brigades mèdiques a Paraguai

Donació de medicaments per a les brigades mèdiques a Paraguai

Apotecaris Solidaris col·labora amb l’ONG Projecte Paraguai des de fa dos anys. Aquest és el resultat de l’informe de l’Expedició Mèdica, duta a terme amb gran èxit del 1 al 10 de novembre de 2023, gràcies al conveni de col·laboració de les dues entitats. Aquesta missió va ser concebuda amb l’objectiu de proporcionar atenció mèdica especialitzada a les comunitats vulnerables de diverses regions de Paraguai.

Durant aquests deu intensos dies, el nostre dedicat grup de voluntaris mèdics, amb el suport incondicional dels col·laboradors i donants, es va unir per oferir una atenció integral en àrees crítiques de la salut. Aquestes inclouen cardiologia, pediatria, ginecologia i obstetrícia, clínica mèdica, salut nutricional, salut visual, odontologia, entre altres especialitats.

Amb la col·laboració econòmica d’Apotecaris Solidaris, hem aconseguit atendre més de 1.500 persones, proporcionant atenció especialitzada i cura compassiva a cada individu que ha creuat el nostre llindar. Aquesta col·laboració ha estat fonamental per a l’èxit de la missió, assegurant que puguem adquirir els medicaments necessaris per a les expedicions sanitàries i garantir així una assistència mèdica de qualitat.

Aquest informe detalla amb profunditat els èxits assolits, els reptes superats i l’impacte positiu generat per la nostra feina durant aquesta expedició. Ens enorgulleix compartir els resultats d’un esforç col·lectiu que ha transformant vides i ha reforçat el compromís de l’Associació Projecte Paraguai i Apotecaris Solidaris amb la salut i el benestar de les comunitats més necessitades de Paraguai. La combinació d’esforços i recursos ha establert un exemple inspirador per a futures iniciatives destinades a millorar la salut global de la comunitat.

L’Expedició va ser desenvolupada en els següents punts estratègics del país segons un programa de treball: 

1r DESTÍ: Cerrito – Escola Bàsica Nº 674 Hèroes del Chaco de la Comunitat de Cerrito, districte de Benjamín Aceval – Dpto de Presidente Hayes – Dia 1 de novembre

2n DESTÍ: Cateura – Escola d’Instruments Reciclats de Cateura – Adreça 33 Proyectadas e/ Rojas Silva i Capità Figari – Ciutat d’Asunción – Dia 2 de novembre

3r DESTÍ: Punt de Salut de la Colònia Fulgencio Yegros – 15km abans d’arribar a la ciutat Quyquyhó – Departament de Paraguarí. Dia 4 i 5 de novembre (Dos dies d’atenció, primer dia dirigit a habitants de Yegros i segon dia dirigit a habitants de Quyquyhó)

4t DESTÍ: Tinglado Municipal d’Acahay – Adreça: Avda.General Cesar Barrientos Sub.Oficial Juan Villareal, Acahay 9999 – Departament de Paraguarí. Dia 06 de novembre

PRINCIPALS ATENCIONS MÈDIQUES REALITZADES PER ESPECIALITAT

CARDIOLOGIA: 203 PACIENTS

S’ha comptat amb el suport de tres metges residents de l’Hospital Nacional d’Itauguà per a la cobertura a Yegros i Acahay, els quals van tenir l’oportunitat de rebre formació en l’ús de marcapassos des de València, via telemàtica.

Patologies detectades:

 • Hipertensió arterial predominant (+60%) 
 • Problemes metabòlics: Obesitat i diabetis 
 • Algunes valvulopaties degeneratives però no complexes o significatives 

PEDIATRIA: 292 PACIENTS

Patologies detectades:

 • Mal de coll i refredat comú
 • Infeccions d’orella Bronquiolitis / Bronquitis Gastroenteritis 
 • Malalties de mà-peu-boca Faringitis

MEDICINA GENERAL: 192 PACIENTS

Patologies detectades:

 • Malalties agudes tipus infeccions respiratòries 
 • Dolors osteo musculars 
 • Control de diabètics 
 • Disfuncions o dolors digestius
 • Dificultat respiratòria tant per problemes respiratoris com cardíacs
 • Problemes de salut mental tipus insomni o ansietat

Quines són les bretxes sanitàries detectades?

 • Obesitat 
 • Malnutrició 
 • Diabetis no o mal controlades 
 • Lesions osteo musculars d’origen professional, la majoria treballadors de la construcció.

GINECOLOGIA I OBSTETRICIA: 124 PACIENTS

Resum de Principals Patologies detectades:

 • Sagnat abundant. 
 • Vaginitis infeccioses. 
 • Hidròmetre secundari. 
 • Vulvovaginitis de repetició i endometri engrossit en dona post menopàusica.  
 • Esquinçament perineal IV grau.

Quines són les conclusions de salut de la dona a les zones on s’ha realitzat la intervenció? 

 1. Epidèmia de cesàries. Cicatrius de cesàries molt àmplies, diversos casos d’hidròmetre. 
 2. Relació disfuncional de dones amb aciclicitat, flux vaginal, poca demanda d’atenció ginecològica en comparació a altres especialitats. 
 3. Alta demanda d’òvuls i antibioteràpia per part de les pacients, sense indicació 
 4. Alta indicació d’òvuls i medicació de manera empírica per part del personal sanitari. 
 5. Sobre diagnòstic de vulvovaginitis per part del personal sanitari. 
 6. Poca actualització científica per part de matrones d’àrea.

Quines són les principals actuacions que s’han realitzar per optimitzar els recursos per a les properes expedicions? 

 1. Valorar la possibilitat d’anar a visitar en Centre Integral d’Atenció a la Dona de Paraguai per part de ginecologia. 
  • Colposcòpies 
  • PAP
  • Ecograma mamari 
 2. Contactar amb l’obstetra (matrona de cada àrea) per a realització de cribratge PAP + la consulta. 
 3. Valorar possibilitat d’assistir a paritoris hospitalaris i/o parts en centre de salut. 
 4. Millorar cribratge en persones guaranís, a valorar de manera conjunta amb l’obstetra. 
 5. En cas de donar cita el mateix dia per ordre d’arribada, no atendre abans a personal treballador del centre. 
 6. Limitar medicació (incloent LARC) a estudiants. Limitar també les visites i revisions a personal en situació no desfavorida. 
 7. Esguinços vaginals, possibilitat de cirurgia local prèvia contacte amb especialistes de sòl pelvià. Possibilitat de cirurgia presencial guiada mitjançant telemedicina per especialistes de sòl pelvià. 
 8. Possibilitat de realitzar visita a la casa de cures pal·liatives a Asunción.

NUTRICIÓ: 96 PACIENTS

96 pacients atesos en total durant l’expedició. S’ha brindat una atenció integral en diagnòstic, identificació d’hàbits alimentaris, recomanació en salut nutricional i assessoria per a la prevenció de diabetis.

ODONTOLOGIA: 86 PACIENTS

Problemes més comuns detectats:

 • Mal de queixal, causat per infeccions de fa bastant temps resolt amb antibioticoteràpia i després extracció. 
 • Càries molt complexes, gairebé arribant a tractament de conductes resolt amb l’eliminació de la càries i pasta provisional. Extracció de restes radiculars

SALUT VISUAL: 445 PACIENTS

CONCLUSIONS

L’expedició del 2023 ha estat molt més que un acte d’atenció mèdica; ha estat un fita en el nostre compromís per convertir Yegros en la zona més saludable del nostre país. La inauguració del Centre Sociosanitari Colonia Fulgencio Yegros representa una fita transformadora, un lloc d’esperança construït amb inversions crucials que abasten des de reformes essencials al Punt de Salut fins a la preparació de la avantguarda tecnològica per al servei de Telemedicina. 

Aquesta fita no només és un conjunt d’infraestructures; és la materialització de la visió compartida d’una comunitat saludable i pròspera. En brindar atenció mèdica especialitzada durant aquesta expedició a més de 1.500 persones, hem sembrat llavors de canvi i progrés, oferint cura compassiva i solucions mèdiques integrals. Cada batec de la nostra feina representa un pas ferm cap a un futur on la salut i l’esperança siguin drets universals. Aquest informe reflecteix el nostre compromís incansable amb la sanitat, el valor de la solidaritat i la unió d’ esforços per transcendir les adversitats. A cada esforç col·lectiu, a cada somriure reconfortant, reafirmem el nostre compromís de seguir construint ponts entre la necessitat i l’esperança, transformant vides i consolidant el camí cap a una Yegrosy un Paraguai més saludable i pròsper.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Relacionados