Dimecres, juny 12, 2024
HomeVist i llegitEfecte a llarg termini de l'aleatorització de la suplementació amb calci i...

Efecte a llarg termini de l’aleatorització de la suplementació amb calci i vitamina D sobre la salut de dones grans: seguiment postintervenció d’un assaig clínic aleatoritzat

Tot i que la suplementació amb calci i vitamina D (CaD) pot afectar les malalties cròniques en dones grans, l’evidència d’efectes a llarg termini sobre els resultats de salut és limitada.

L’objectiu d’aquest assaig és avaluar els resultats de salut a llarg termini entre dones postmenopàusiques a l’assaig CaD de la “Iniciativa de Salut de la Dona”. És una anàlisi post-hoc del seguiment postintervenció a llarg termini de l’assaig d’intervenció de CaD de 7 anys.

A l’assaig multicèntric (n = 40) realitzat als Estats Units, hi van participar 36282 dones postmenopàusiques sense antecedents de càncer de mama o colorectal. Es van assignar de forma aleatòria 1:1 a 1000 mg de carbonat de calci (400 mg de calci elemental) amb 400 UI de vitamina D3 al dia o placebo. Els objectius de l’assaig van ser determinar l’incidència de càncer colorectal, de mama invasiu i total; mortalitat per malalties específiques i per totes les causes; malaltia cardiovascular total (MCV); i fractura de maluc per assignació aleatòria (fins a desembre de 2020). Les anàlisis es van estratificar segons l’ús de suplements personals.

Els resultats de l’assaig indiquen que en les dones assignades aleatòriament a CaD versus placebo, es va observar una reducció del 7% en la mortalitat per càncer després d’un seguiment acumulat mitjà de 22,3 anys (1817 vs. 1943 morts; índex de risc [HR], 0,93 [IC del 95 %, 0,87 a 0,99 ]), juntament amb un augment del 6% en la mortalitat per MCV (2621 vs. 2420 morts; HR, 1,06 [IC, 1,01-1,12]). No hi va haver cap efecte general en altres mesures, inclosa la mortalitat per totes les causes (7834 vs. 7748 morts; HR, 1,00 [IC, 0,97 a 1,03]). Les estimacions de la incidència del càncer van variar àmpliament quan es van estratificar segons si els participants van informar l’ús de suplements abans de l’aleatorització mentre que les estimacions de la mortalitat no van variar, excepte la mortalitat per malalties cardiovasculars.

Com a limitació de l’estudi, els resultats de fractura de maluc i MCV van estar disponibles només en un subconjunt de participants, i no es van poder separar els efectes del calci versus la vitamina D versus la suplementació articular.

Conclusió: Els suplements de calci i vitamina D van semblar reduir la mortalitat per càncer i augmentar la mortalitat per malalties cardiovasculars després de més de 20 anys de seguiment entre dones postmenopàusiques, sense cap efecte sobre la mortalitat per totes les causes.

Rosa Mª García Ferrer
Centre d’Informació del Medicament

Bibliografia

Cynthia A. Thomson, Aaron K. Aragaki, Ross L. Prentice, Marcia L. Stefanick, JoAnn E. Manson, Jean Wactawski-Wende, Nelson B. Watts, Linda Van Horn, et al. Long-Term Effect of Randomization to Calcium and Vitamin D Supplementation on Health in Older Women: Postintervention Follow-up of a Randomized Clinical Trial. Annals of Internal Medicine 12 March 2024 

https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M23-2598#bibliography

Vitamin D Supplements May Be a Double-Edged Sword

https://www.medscape.com/viewarticle/1000303

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Relacionados