Dimecres, juny 12, 2024
HomeActualitat col·legialEl tabaquisme com a malaltia i com a problema de salut pública...

El tabaquisme com a malaltia i com a problema de salut pública i global

Els dies 28 i 29 de maig va tenir lloc a la seu del COFIB de Palma el curs “El tabaquisme com a malaltia i com a problema de salut pública i global”, de la mà de Miquel C. Aguiló Juanola, Coordinador farmacèutic de Tabaquisme del COFIB i responsable a les Balears del Grup de Respiratori i Tabaquisme de la SEFAC. La formació tingué un gran èxit de participació, amb format híbrid (presencial i per streamming) amb més de 70 inscrits i comptà amb la presentació per part d’Elena Tejera, Coordinadora Autonòmica d’Addiccions de la Direcció General de Salut Mental de la Conselleria de Salut. 

Per a contextualitzar, durant el curs es va exposar el tabaquisme com la primera causa de mort evitable en el món. El 2017, el tabac va causar la mort de més de 50.000 persones majors de 35 anys a Espanya, el que suposa el 12,9% de la mortalitat total al nostre país, equivalent a 150 morts al dia. Segons l’últim estudi EDADES, el tabac és la segona substància psicoactiva més consumida al nostre país entre la població de 15 a 64 anys, després de l’alcohol, amb una prevalença de consum d’alguna vegada a la vida del 69,6%. En relació amb la prevalença de consum diari de tabac, el 33,1% de les persones ha fumat tabac diàriament els últims 30 dies. Entre aquests consumidors, un 64,2% s’ha plantejat deixar de fumar, i com a mínim la meitat d’ells ho ha intentat.

Ja des del primer moment a la sessió s’exposà que el tabaquisme és un trastorn addictiu crònic, no un hàbit i s’ha insistit en seu caràcter com a problema de salut pública global. El tabaquisme és un transtorn amb caràcter pandèmic, que requereix, per tant, iniciatives de prevenció i un tractament d’ampli abast, a vegades multidisciplinari, per la qual cosa tots els professionals sanitaris implicats, com metges, farmacèutics, infermers i psicòlegs, són claus per al seu control i han de formar-se adequadament per poder ajudar a disminuir el consum de tabac entre la població, tant en l’àmbit general, amb la intervenció breu, com més específicament en les unitats o serveis de tabaquisme. 

Per aquest motiu el curs es va enfocar en dotar als professionals sanitaris de les eines necessàries per entendre la malaltia del tabaquisme i ser capaços de prestar l’ajuda necessària en la prestació del servei de cessació tabàquica. Durant la seva exposició, Miquel C. Aguiló va explicar l’evolució del tabaquisme, les principals causes i el seu impacte en la societat i va procedir a actualitzar les bases fisiològiques de la dependència a la nicotina. També es van donar a conèixer les conseqüències de l’inici primerenc durant l’adolescència i es revisaren les opcions terapèutiques disponibles, segons l’evidència científica, per al tractament del tabaquisme.

Durant les dues sessions es va insistir en el paper protagonista que poden tenir els professionals sanitaris, especialment els farmacèutics, davant del problema del tabaquisme, estimulant la formació per a oferir el servei professional de cessació tabàquica o treballar en serveis i unitats de tabaquisme.

Es poden consultar els vídeos de la primera i segona sessió a través dels canals formatius de la pàgina web privada del COFIB, dins l’apartat de Serveis Professionals, Formació.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Relacionados