Dimecres, juny 12, 2024
HomeReportatgeEls farmacèutics celebraren la tradicional festivitat de la Patrona

Els farmacèutics celebraren la tradicional festivitat de la Patrona

Durant l’acte es van lliurar les insígnies pels 50 i 25 anys de col·legiació i les cèdules als nous col·legiats

El Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears (COFIB) va celebrar el divendres 15 de desembre a l’hotel Valparaíso de Palma la seva anual jornada de la Immaculada Concepció, la Patrona. Durant l’acte l’ONG farmacèutica Apotecaris Solidaris, la Fundació de Ciències Farmacèutiques i el propi COFIB varen realitzar un balanç de les activitats dutes a terme durant aquest any dins del sector farmacèutic.

L’acte va comptar amb la presència de prop de 320 assistents, entre els qual es trobaven representants de les principals institucions sanitàries de la nostra Comunitat, destacant la participació del director general de Farmàcia, Prestacions i Consum, Joan Simonet, en representació de la Conselleria de Salut. L’acte fou conduït per Carme Gayà, vocal d’adjunts, substituts i regents, que va donar la paraula a Cristina Mataró, presidenta d’Apotecaris Solidaris, per donar inici a l’acte. Durant el seu parlament la presidenta d’Apotecaris Solidaris va destacar els projectes d’emergència que s’han realitzat arran dels terratrèmols de Turquia i Síria i el del Marroc, on s’han centrat en el lliurament d’articles de primera necessitat, kits nutricionals i assistència psicològica, a més d’assistència sanitària i farmacèutica entre la població afectada. D’altra banda, destaquen també els projectes de cooperació i ajuda humanitària duts a terme, que aquest any s’han centrat en garantir l’accés a la salut de gestants i infants al Camerun, a més d’en la compra i distribució de medicaments al Senegal, Paraguai, Gàmbia i Mali.

Seguidament fou el torn de Tomàs Muret, vicepresident segon i coordinador científic de la Fundació de Ciències Farmacèutiques de les Illes Balears qui va destacar la celebració de la XX Jornada de la Farmàcia Balear entre els actes més importants que la Fundació ha duit a terme enguany. Per commemorar la vintena edició d’aquestes jornades es va projectar un senzill vídeo, enregistrat en telèfon mòbil, però fet amb molta il·lusió perquè servís d’humil homenatge a tots els que durant aquestes vint edicions han fet possible l’organització de les Jornades.

Seguidament es va procedir a l’entrega dels premis a les millors publicacions científiques.

Els guanyadors van ser els següents:

4t premi: Influència del consum de tabac en els valors de diferents escales de sobrepès i obesitat en 418.343 espanyols


Presentat per Miguel C. Aguiló Juanola

3r premi: Aplicacions dels hidrogels a base de vesícules extracel·lulars per a la curació de ferides


Presentat per Andreu M. Amengual Tugores

2n premi: Anàlisi de les intervencions farmacèutiques i el seu grau d’acceptació al servei d’urgències


Presentat per Luis Pérez de Amezaga Tomàs

1r premi: Estimació del risc de malaltia per amiloïdosi per transtiretina variant (A-ATTRv) V30M a Mallorca


Presentat per Mª Eugenia Cisneros Barroso, que va excusar la seva absència a l’acte

Arribats en aquesta altura de l’acte fou el torn dels parlaments institucionals. Per la seva banda, Antoni Real, president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears va recordar com l’àmplia xarxa de farmàcies ha estat un recurs essencial per sostenir la capacitat del SNS durant la pandèmia, tant en l’atenció primària com en la salut pública, cosa que ha assenyalat el camí pel qual ha de discórrer el futur de l’atenció sanitària al nostre país. Per això, Real va demanar a les autoritats concretar el nou paper que ha de tenir el farmacèutic dins del SNS, així com incorporar nous serveis farmacèutics dins de la sanitat pública per millorar l’atenció sanitària dels pacients.

Ja en l’anàlisi del que ha suposat l’any per al COFIB, el president col·legial va destacar la posada en funcionament de dos projectes que posen en valor l’intens procés de digitalització que duen a terme les farmàcies. El primer va ser “Mi Farmacia Asistencial”, una iniciativa que ajuda a fer un seguiment personalitzat de la salut del pacient i a reduir els possibles errors associats a la medicació, millorant el resultat dels tractaments dels pacients. De fet, aquest any un cas clínic enregistrat per María Sonia García, de la Farmàcia de Capdepera, ha resultat guanyador del 2n accèssit als Premis Fòrum d’Atenció Farmacèutica en Farmàcia Comunitària 2023, presentat el mes passat al Congrés Nacional d’Atenció Farmacèutica. El cas clínic exposà dues interaccions farmacològiques que, una vegada resoltes, van permetre una gran millora en la salut i la qualitat de vida d’una pacient amb malaltia de Parkinson.

L’altre projecte que exposa clarament el procés de digitalització que duen a terme les farmàcies és l’anomenat “Farmahelp”, explicà Real. Aquest nou sistema connecta les farmàcies ajudant a combatre les faltes de medicaments. El projecte ajuda a localitzar un medicament en una farmàcia propera quan la primera no en disposa, en cas d’urgència, facilitant així als pacients la continuïtat dels tractaments. Actualment ja són més de la meitat les farmàcies adherides al projecte, un 53% només a Mallorca, que han permès respondre positivament al 18% de les sol·licituds de medicaments que han realitzat les farmàcies des de començament d’any.

Finalment, Antoni Real va destacar les nombroses activitats i serveis adreçats als ciutadans que s’han realitzat des del Col·legi conjuntament amb l’Administració Pública o amb altres institucions sanitàries, com ara la dispensació de metadona, les proves ràpides de VIH i el programa de detecció primerenca de càncer de còlon. També, per reafirmar el paper del farmacèutic a l’educació sanitària dels ciutadans, s’han desenvolupat campanyes de Salut pública adreçades als pacients, com la campanya de fotoprotecció realitzada conjuntament amb l’Associació contra el Càncer, i altres iniciatives sobre la salut mental, l’escabiosi, l’asma, el tabaquisme… També destaca la Campanya per fomentar l’ús de la recepta privada en format oficial, realitzada conjuntament amb els Col·legis de Metges, Podòlegs i Dentistes o la campanya de revisió de les farmacioles domèstiques, entre altres iniciatives que permeten explotar la capacitat que tenen els farmacèutics d’interactuar directament sobre la salut de la població. Per Antoni Real, tots aquests projectes i campanyes realitzades durant el 2023 posen de manifest la importància del paper assistencial de la farmàcia dins el Sistema Nacional de Salut i en l’atenció sanitària dels pacients.

Seguidament va ser el torn del director general de Prestacions, Farmàcia i Consum, Joan Simonet, que va començar el seu discurs felicitant els col·legiats que rebrien les medalles d’or i plata, com a símbol de l’esforç i dedicació que han exercit durant tots aquests anys amb l’objectiu de millorar la salut de la població. Simonet també va tenir paraules d’ànim per als col·legiats nous, a qui va assegurar que aquest era l’inici d’una magnífica aventura estarà plena de satisfaccions i aprenentatges que ajudaran a millorar la vida de les persones. El director general va destacar també el paper de la farmàcia comunitària, el seu treball i la proximitat amb els pacients, ressaltant l’evolució de l’Atenció Farmacèutica, que ha sabut integrar les noves tecnologies per oferir nous serveis cada cop més avançats destinats a la salut dels pacients. Finalment Simonet també va agrair el treball dels farmacèutics que treballen en l’administració, la distribució, la investigació i la resta de disciplines farmacèutiques, que ajuden a donar millor cobertura assistencial entre la població. Per acabar Simonet va oferir la seva col·laboració per continuar fent del pacient el centre de totes les nostres accions, “un repte que els farmacèutics sempre han sabut encarar amb il·lusió i eficàcia”.

Després del discurs de Joan Simonet, va arribar el torn de l’entrega de les insígnies d’or del COFIB pels 50 anys de col·legiació.

Galeria medalles d’or


Isabel Pons Servera

Mª Agustina Fernández Viejo

Mª del Pilar Magdalena Salgado

Mª Pilar Feliu Mazaira

Martina Torres Cerd

Santiago Font Cunillera

També es van lliurar quinze medalles de plata pels 25 anys de col·legiació

Galeria medalles de plata


Ana Mª Le Senne Presedo

Antònia Mª Fullana Oliver

Antonio Palomero Massanet

Cristobal Pons Servera

Joana Mª Ramis Morey

Joana Mª Servera Sitjar

Joana Mª Vaquer Pascual

Lorenzo A. Perelló Caubet

Luís Vidal Ramírez

Mª Àngels Balaguer Busquets

Margarita Perelló Oliver

Maria Ferret Fuchs

Salvador M. Obrador Vidal

Finalment es van lliurar les cèdules als nous col·legiats que han entrat a formar part del COFIB durant aquest any 2023.

Cèdules als nous col·legiats


 Mª Margalida Mestre, Miquel Martínez, Gloria Queipo de Llano i Mª Belén Castro

Esther O. Olasupo, Sonia Mansó i Sergio Quirós

Margalida Colombram, Cristina Castillo i Antonio I. Cabanillas

Pablo Alegria i Begoña Chaves

Ja per acabar la revista Món Apotecari va entregar els premis del concurs de fotografia 2023, al qual s’han presentat 25 fotos.

El tercer premi, dotat amb 100 euros, fou per la fotografia “La Farmàcia en una copa” de Laia Solà Busquets. En segon lloc, dotat amb 200 euros, quedà la fotografia “Sense mascaretes ni distàncies. La millor atenció, la millor medicina” de Macià Nicolau Sureda. Finalment, la guanyadora del Concurs de Fotografia “Món Apotecari” 2023, dotat amb 300 euros, fou per la fotografia “Construir i deconstruir formes farmacèutiques “ d’Aina Galmés Martí.

3r premi: La Farmàcia en una copa


Laia Solà Busquets

2n premi: Sense mascaretes ni distàncies. La millor atenció, la millor medicinaMacià Nicolau Sureda

1r premi: Construir i deconstruir formes farmacèutiques


Aina Mª Galmés Martí

D’aquesta forma es va posar punt i final als actes institucionals de la Immaculada Concepció 2023 donant pas al còctel i el sorteig de regals.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Relacionados