Dimecres, juny 12, 2024
HomeActualitat col·legialEls farmacèutics incideixen en la importància de protegir-se adequadament del sol

Els farmacèutics incideixen en la importància de protegir-se adequadament del sol

Un any més s’organitza la campanya de fotoprotecció solar “Amb el sol… no juguis amb foc”, amb la instal·lació de carpes informatives aquest any a Palma, Manacor, Sa Pobla, Maó, Ciutadella, Eivissa i Formentera. 

El passat dijous dia 24 de maig, coincidint amb la celebració del Dia Mundial Contra el Melanoma, l’Associació Espanyola Contra el Càncer a les Illes Balears i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears (COFIB) han organitzat la seva campanya conjunta de prevenció de càncer de pell en què s’incideix en la importància de protegir-se adequadament del sol.

L’any 2023, es van diagnosticar a Illes Balears 138 nous casos de melanoma de pell; en concret, 72 casos en homesi 66 en dones. “És un tipus de càncer altament prevenible si es prenen mesures de protecció solar com evitar l’exposició a les hores de màxima intensitat, aplicar-se el fotoprotector abans d’exposar-se al sol i repetir adequadament l’aplicació, mantenir-se sempre hidratat i utilitzar altres elements com roba… per protegir-se adequadament en les activitats a l’aire lliure”, va destacar el president de l’Associació, el Dr. José Reyes.

Antoni Real, president del COFIB

Per la seva banda, Antoni Real, president del COFIB, destaca el compromís dels farmacèutics en la fotoprotecció solar dels ciutadans, amb la distribució des de les farmàcies de 56.000 fulletons amb consells sobre prevenció solar.  A més, va explicar que “és molt important consultar el farmacèutic en cas de prendre alguna medicació ja que hi ha alguns fàrmacs fotosensibilitzants que poden crear reaccions adverses. També cal consultar el farmacèutic en casos especials com ara nens, embarassades o gent gran, que han d’augmentar les precaucions a l’hora de prendre el sol”.

Aina Bordoy, vocal de dermofarmàcia del COFIB

Aina Bordoy, vocal de dermofarmàcia del COFIB va insistir en la necessitat d’evitar l’exposició solar a les hores centrals del dia i utilitzar fotoprotector també els dies ennuvolats, a més d’aplicar-ho almenys mitja hora abans d’exposició al sol, i renovar l’aplicació cada dues hores. La vocal també va recordar la necessitat de fer servir ulleres de sol homologades, gorra, fotoprotector labial i no oblidar posar-se crema darrere de les orelles, nas i peus.

Durant tot el matí, farmacèutics del COFIB i voluntaris de l’Associació van atendre les carpes informatives al centre de Palma (Plaça Porta Pintada, cantonada Sant Miquel amb Oms); Manacor (C/ Bosch); Maó (Pl. de l’Esplanada); Ciutadella (Pl. Artrutx); Eivissa (Pl. Julià Verdera de Figueretes) i Formentera (Pl. Constitució de Sant Francesc Xavier). En el cas de Sa Pobla, la taula es va ubicar al Mercat el diumenge, dia 26 de maig, en el mateix horari.

Mitjançant aquesta acció, les persones interessades han pogut conèixer el seu fototipus de pell després d’un mesurament individual de melanina i se’ls ha indicat quina és la protecció solar que necessiten en cada cas.

El càncer amb més creixement

Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), els casos de càncer de pell creixen més ràpidament que qualsevol altre tipus.

A Espanya s’estima que es van diagnosticar 20.392 nous càncers de pell en total l’any 2023, segons les estimacions de l’Observatori del Càncer de l’Associació Espanyola Contra el Càncer, cosa que representa una mica més d’un 8% (8,21%) del total dels càncers diagnosticats aquest any.

D’altra banda, segons dades de l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV), aquesta xifra d’incidència ha augmentat aproximadament un 40% en els darrers 4 anys. 

Tot i això, també és el tumor més prevenible i, quan es detecta i tracta a temps, té bon pronòstic. Per això, cal incidir en la importància d’aplicar mesures de prevenció, així com consultar amb el dermatòleg davant de qualsevol alteració per detectar a temps aquells lunars o taques que puguin resultar sospitosos.

Concurs de dibuix infantil sobre ‘Protecció Solar’

A més de les carpes informatives, les dues entitats han convocat la quarta edició del concurs de dibuix infantil sobre ‘Protecció Solar’. L’objectiu és involucrar la població infantil en el paper important que juga la protecció solar en la cura de la salut i la prevenció del càncer de pell. Aquest concurs està dirigit a escolars d’entre 6 i 12 anys i el termini per presentar els dibuixos a qualsevol oficina de farmàcia és el proper dia 31 de maig.

Els concursants opten a regals fantàstics: el primer premi és un viatge a València per a dues persones i quatre entrades a l’Oceanogràfic de València, cortesia de Viatges Kontiki i la Fundació Oceanogràfic; el segon premi és un val regal de 60 euros a la Casa del Llibre, i el tercer premi consisteix en un lot de material escolar valorat en 40 euros de Papereria Folder Palma.

El 10 de juny el jurat anunciarà el nom dels guanyadors i el lliurament de premis s’organitzarà la setmana del 17 de juny.Al següent enllaç podeu descarregar-vos el còmic i les bases del concurs. Recordam a totes les farmàcies participants que els dibuixos s’han d’enviar a partir de l’1 de juny tots junts en un sol enviament al COFIB a través del vostre distribuïdor.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Relacionados