Dimecres, juny 12, 2024
HomeEditorialEls farmacèutics insten a no baixar la guàrdia en la lluita contra...

Els farmacèutics insten a no baixar la guàrdia en la lluita contra el VIH

Cada any, l’1 de desembre, el món commemora el Dia Mundial de la SIDA. Aquest dia gent de tot el món s’uneix per recolzar les persones que viuen amb el VIH i recordar les que han mort per malalties relacionades amb la SIDA. Aquest any el lema de la campanya organitzada per l’ONU és “Que liderin les comunitats” inspirant-se en el fet de què per posar fi a la SIDA, el món necessita que les comunitats vagin al capdavant. Les comunitats connecten les persones amb els serveis de salut pública, generen confiança, innoven, supervisen la implementació de polítiques i serveis necessaris per a la ciutadania.

En aquest sentit, la comunitat farmacèutica juga un paper fonamental en la lluita contra el VIH. Des de l’any 2013, gràcies al conveni entre la Conselleria de Salut del Govern Balear i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Baleares, es realitzen proves ràpides de detecció de VIH a nou farmàcies de la Comunitat Autònoma. Al web www.cofib.es es poden consultar les farmàcies que ofereixen aquest servei (set a Mallorca, una a Menorca i una altra a Eivissa). Però, a més, totes les farmàcies balears col·laboren en la difusió del Dia Mundial i la necessitat de no baixar la guàrdia davant el VIH.

De gener a octubre de 2023 s’han realitzat 250 proves ràpides de VIH a les farmàcies de Balears, detectant 6 casos positius.

Durant l’any 2022 es van fer 363 tests a les farmàcies de la nostra Comunitat, detectant 6 casos positius, mentre que de gener a octubre del 2023 s’han realitzat 250 proves detectant també 6 casos positius. En el darrer informe que s’ha mostrat durant un curs efectuat al COFIB s’ha indicat que el 7,5% de les persones infectades per VIH a Espanya no ho saben i que a les Illes Balears el 51% dels diagnòstics nous d’infecció pel VIH són diagnòstics tardans, és a dir, que les persones diagnosticades són susceptibles de tractament o ja han desenvolupat la SIDA. Aquestes dades posen de manifest la importància de posar a l’abast de la població mesures que contribueixin a reduir el retard en el diagnòstic del VIH, per aconseguir un diagnòstic més precoç i poder accedir al tractament en cas de necessitar-lo, augmentar-ne la qualitat de vida i la expectativa de vida, així com prevenir reinfeccions i reduir el risc de transmissió a altres persones.

En definitiva, el Dia Mundial de la SIDA continua essent tan important avui com quan va ser declarat, l’any 1988. Per seguir amb aquesta lluita important, el paper dels farmacèutics és essencial ja que es tracta de professionals sanitaris molt accessibles al ciutadà i, alhora, poden garantir l’anonimat i la confidencialitat del test. També és essencial que la societat en el seu conjunt prengui consciència de com el VIH afecta la vida de les persones, perquè així puguem posar fi a l’estigma i la discriminació, i aconseguim millorar la qualitat de vida de les persones que viuen amb el VIH.

Previous article
Next article
RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Relacionados