Dilluns, juliol 22, 2024
HomeActualitat col·legialEls farmacèutics llancen la campanya “Cures de l'estiu”

Els farmacèutics llancen la campanya “Cures de l’estiu”

Amb l’arribada de l’estiu i l’augment de temperatures, els riscs per a la salut també s’incrementen. Les radiacions solars poden fer malbé la pell i els ulls, mentre que la calor excessiva pot augmentar el risc de deshidratació. Alguns medicaments també poden augmentar la sensibilitat de la pell davant del sol.

Conscient d’això, el Consell General de Col·legis de Farmacèutics (CGCOF), a través de les seves vocalies nacionals d’Alimentació, Dermofarmàcia, Oficina de Farmàcia i Òptica i Acústica, llança una campanya de sensibilització adreçada a la població anomenada “Cures de l’estiu 2024”.

Aquesta iniciativa té com a objectiu oferir recomanacions sobre fotoprotecció, tant de la pell com ocular, incloent-hi la fotoprotecció oral, la importància de mantenir una bona hidratació a l’estiu, a més d’oferir recomanacions sobre l’ús de determinades plantes medicinals al període estival. Per això s’han elaborat cinc infografies que estan disponibles a la web col·legial www.cofib.es i a farmaceuticos.com.

Aquesta campanya, aprofitarà el potencial en educació per a la salut de la xarxa de més de 22.200 farmàcies a nivell nacional i els més de 56.000 farmacèutics que desenvolupen la tasca assistencial en aquests establiments sanitaris.

Tots els materials estan disponibles a la web del Consell General i seran compartits en xarxes amb els hashtags #TuFarmacéuticoInforma y #CuidadosDelVerano

Fotoprotecció

La llum solar és necessària per a la síntesi de la vitamina D, també influeix a l’estat d’ànim i ajuda a ajustar el ritme circadià. Tot i això, una exposició excessiva i sense protecció pot causar riscos per a la salut.

Per això, la Vocalia Nacional de Dermofarmàcia, encapçalada pel farmacèutic Tomàs Muret, recorda la importància d’utilitzar protector solar per prevenir l’aparició de cremades solars, el fotoenvelliment i l’aparició del càncer de pell, entre d’altres.

Per això, recomanen utilitzar fotoprotectors solars d’ampli espectre, amb un factor de protecció solar alt i adequat per a cada tipus de pell i aplicar-los fins i tot en els dies ennuvolats, augmentant les precaucions en nens, embarassades i grans.

A més, la Vocalia Nacional de Dermofarmàcia assenyala que en entorns urbans, tot i que la pol·lució pot reduir la intensitat de la radiació solar, també accelera el fotoenvelliment, per la qual cosa aconsella l’ús de fotoprotectors enriquits amb actius antioxidants i antipol·lució.

Així mateix, en cas d’utilitzar medicaments fotosensibilitzants, cal tenir especial precaució, revisar el prospecte i consultar amb el metge o farmacèutic davant de qualsevol dubte.

Fotoprotecció ocular

A més de la cura de la pell, cal prestar una atenció especial a la visió, així ho recorda la Vocalia Nacional d’Òptica i Acústica del Consell General de Col·legis Farmacèutics, amb la col·laboració, en aquest cas de Farmamoda.

Els ulls tenen mecanismes d’autoprotecció davant de la radiació infraroja i la llum visible, però no les radiacions ultraviolades (UV). Per tot això, és important protegir-la amb ulleres de sol homologades que garanteixin una protecció efectiva.

Per això, han de tenir el marcatge CE, que garanteix que compleixen amb la normativa mínima exigida per la Unió Europea i comptar amb filtres que bloquegin les radiacions UV.

Per la seva banda, a les varetes de les ulleres apareix un nombre, entre el 0 i el 4, que indica la quantitat de llum visible que pot absorbir la lent. Com més nombre, més percentatge de llum bloquejada.

En aquesta campanya, a més, es desmunten fals mites o notícies enganyoses al voltant de la fotoprotecció ocular com, per exemple, que els dies ennuvolats no s’hagin de portar ulleres de sol o que els nens no les han de fer servir. De fet, els ulls dels més petits són sis vegades més sensibles a la radiació ultraviolada que els dels adults.

Les radiacions solars i les altes temperatures suposen una amenaça per a la salut, en general, i de la pell i els ulls, en particular

Fotoprotecció oral i importància de la hidratació

La cura de la pell també comença des de l’interior, el consum de certs aliments o complements alimentaris, i una hidratació correcta juguen un paper crucial en la cura integral de la dermis i de la salut a l’estiu.

La Vocalia Nacional d’Alimentació explica que hi ha determinats nutrients que ajuden a preparar i protegir la pell davant de la radiació solar des de l’interior. Entre ells hi ha els carotenoides, les vitamines E i C, i els àcids grassos omega-3 que es poden trobar en futes, verdures, hortalisses, fruits secs o peixos, entre d’altres.

A l’estiu també és important mantenir una bona hidratació, per això, la Vocalia Nacional d’Alimentació recomana beure entre 2 i 2,5 litres d’aigua al dia, completant-ho amb la ingesta de fruites i verdures. També aconsella evitar el consum de begudes alcohòliques i amb cafeïna, ja que augmenten l’eliminació d’aigua a través de l’orina i l’augment de la sudoració.

Per a l’ús de fotoprotectors orals, la Vocalia Nacional d’Alimentació recorda que mai no substituiran els fotoprotectors tòpics i que són un complement que permet assolir una protecció davant del sol més profunda i integral. Davant qualsevol dubte sobre el seu ús, consulta el teu farmacèutic.

Plantes medicinals i estiu

La fitoteràpia, que és l’ús de plantes medicinals amb propòsits terapèutics, pot ajudar a complementar la cura de la pell davant del sol i la hidratació ajudant a restaurar l’equilibri d’electròlits al cos.

Com recorda la Vocalia Nacional d’Oficina de Farmàcia del Consell General, la més coneguda de totes i que compta amb el suport d’assajos clínics és el Polypodium leucotoms, una planta que s’ha estudiat pel seu potencial efecte protector de la pell, especialment davant de els danys causats per la radiació ultraviolada del sol.

En aquest àmbit també destaquen les plantes medicinals que es fan servir després de l’exposició solar per les seves propietats refrescants, calmants o protectores, com ara la calèndula o l’àloe vera; i d’altres que ajuden a complementar la hidratació i restaurar l’equilibri electrolític, com ara les fulles d’ortiga i l’arrel de malví.

Tot i això, la Vocalia Nacional d’Oficina de Farmàcia assenyala que hi ha plantes medicinals que augmenten la sensibilitat de la pell a la llum solar, desencadenant reaccions cutànies exagerades, erupcions, envermelliment i irritació, com els olis essencials de cítrics, cas de la llimona o la bergamota; o l’ús d’herba de Sant Joan.

Accedeix aquí a tots els materials de la campanya “Cures de l’estiu 2024”

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Relacionados