Dimecres, juny 12, 2024
HomeEspai - EsplaiEspai Esplai | Abril 2024

Espai Esplai | Abril 2024

Lectura

Puerto escondido. María Oruña, 2017 

Aquest llibre és el primer de la sèrie “Puerto escondido”, protagonitzat per la tinenta Valentina Redondo de la Secció de Recerca de la Guàrdia Civil. En el transcurs de les obres de remodelació d’un antic casalot senyorial a Suances, es descobreix el cos d’un nadó nounat al soterrani. Aquest és l’origen d’una sèrie d’assassinats, temptatives d’assassinats i suïcidis que se succeiran a la zona i que sembla que hi estan relacionats. La investigació la durà a terme la tinent Redondo amb la seva diligència i serietat característica i amb el suport del seu grup de recerca. La data en què es daten les restes del nadó i l’objecte que l’acompanya van encaminant la investigació en què es veuen implicades famílies molt poderoses de la regió, el personal de servei d’aquella època, i fins i tot el propietari de la casa Oliver Gordon, un tranquil anglès que ha heretat la propietat de la seva difunta mare. (R. G. Col. 1093)

Teatre

PONCIA

Durant 70 minuts Lolita Flores es desfà posant garra i força dramàtica dins la pell del mític personatge de Lorca, la criada de la casa de Bernarda Alba. Un magnífic monòleg de reflexions, soliloquis, diàlegs amb fantasmes i ombres. D’aquesta manera s’enllumena un nou mirar dins la casa. A l’obra original assistim a una successió de fets que es desenvolupen en ordre cronològic. Aquí, en aquesta Poncia, no. Ella parla després del xoc produït pel suïcidi d’Adela. Tot passa després de la seva mort.

La llengua de Poncia es desferma en un lloc i en un temps prohibits per a les paraules. Ajusta comptes amb els habitants que sobreviuen dins de la casa. Descobrim la simpatia de Poncia per la més jove de les filles, la reivindica. “Ha mort una femella valenta”, diu, i es culpa a si mateixa de no haver fet més del que va fer.

Els personatges de les criades tanquen un enigma interessant: són testimonis dels avatars dels seus amos, coneixen la veritat de l’interior de les cases i tenen la filosofia oculta de les classes populars.

Escoltem la veu de la criada per il·luminar els racons foscos de l’obra de Lorca. Poncia parla de suïcidi, llibertat, culpa, classe, educació i sexe. I ho parla amb tota la força d’una veu que ha estat maltractada i callada. L’ànima de la “Poncia” s’obre per insistir en la necessitat de transferir als altres la idea d’estimar-nos en llibertat. Podeu gaudir d’una de les millors interpretacions d’aquesta artista els dies 11 i 12 de maig a l’Auditorium de Palma. (N.B.)

TV

Ripley

La minisèrie de 8 capítols disponible a Netflix és una brillant adaptació de la sèrie de novel·les de Patricia Highsmith sobre Tom Ripley. Aquí destaca, a més, la textura en blanc i negre, cosa que expressa reflexió i bellesa en cadascun dels plànols de què consta. Explorar ciutats impressionants com Roma i Venècia dels anys 60 es converteix en una delícia… si ets capaç d’abstraure’t de la trama, hipnòtica i profunda, pur cinema negre de qualitat. Un milionari contracta l’estafador Tom Ripley perquè viatgi a Itàlia i faci tornar a casa al seu hedonista fill. Aquest encàrrec envoltarà Ripley de riquesa, luxes i privilegis. De què serà capaç el protagonista per conservar-los? (L. G.)

Previous article
Next article
RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Relacionados