Dimecres, juny 12, 2024
HomeEspai - EsplaiEspai Esplai | Març 2024

Espai Esplai | Març 2024

Lectura

Isla Negra 

A la seva emocionant òpera prima, Toni Montserrat (Eivissa 1974), nascut i resident a Eivissa, uneix l’ambientació rigorosa d’un període desconegut de l’illa amb la intriga de la millor novel·la negra. El resultat és una additiva trama detectivesca que el lector no podrà abandonar fins el final sorprenent. La nit del 26 de desembre del 1863 moren brutalment assassinats el rector de l’església rural de Sant Jordi, a Eivissa, i el seu criat. Aquests crims agiten la vida dels illencs i alarmen les autoritats de la província, que clamen davant la barbàrie i el vandalisme dels eivissencs. El que és extraordinari de les morts i la falta d’avenços obliguen el Govern central a recórrer a Marc Guasch, un investigador que amaga un vincle amb l’illa. A mesura que avança en les seves indagacions, Guasch descobreix la realitat d’una terra oblidada on tothom sembla amagar alguna cosa i pot ser culpable dels atroços assassinats. Llibre de fàcil lectura, molt ben documentat i ambientat històricament. (N.B.)

Música

Nou disc i gira d’Estopa

El grup musical Estopa, format pels germans David i Jose Muñoz, enguany celebra el 25 aniversari de l’inici de la seva trajectòria musical, i ho fa amb una gran gira que els durà per diferents ciutats espanyoles, entre elles Palma, on actuaran el proper dia 7 de setembre al Trui Son Fusteret. 

La gira ha aixecat gran expectació i moltes de les entrades s’han esgotat en poques hores, ja que són molts els seguidors que esperen recordar les cançons més exitoses de la seva vida musical, així com gaudir de les noves cançons de l’àlbum que aquets dies estan presentant, anomenat “Estiopía”. Es tracta del dotzè àlbum en la seva carrera musical i ja destaca des del vinil en forma de tríptic, amb inspiració de l’obra de El Bosco “El Jardín de las Delicias”, on un il·lustrador de la seva confiança ha dibuixat referències de la seva prolífica carrera.

El grup musical ha estat guardonat recentment amb el reconeixement que ofereix el Ministeri de Cultura amb la Medalla al Mèrit de les Belles Arts. (M. A. C.)

Tecnologia

Organitza el teu pròxim viatge amb l’ajuda de la IA

Planificar un viatge pot ser emocionant, però també pot ser aclaparador. Des de triar el destí fins a reservar vols, allotjament i activitats, hi ha moltes decisions a prendre. No obstant això, amb l’ajuda de la Intel·ligència Artificial (IA), com ChatGPT o Gemini de Google, l’organització d’un viatge s’ha tornat molt més fàcil i eficient.

Imagina que estàs planejant una escapada de 2 dies a la bella ciutat de Porto, Portugal. Amb la seva arquitectura impressionant, deliciós menjar i encant pintoresc, Porto és el destí perfecte per a una aventura curta però memorable. Aquí és on entra en joc la IA.

En primer lloc, pots utilitzar-la per a investigar i recopilar informació sobre els llocs d’interès més populars de Porto. Des de la majestuosa Torre dos Clergues fins a l’encantador barri de Ribeira a la vora del riu Duero, la IA pot proporcionar-te recomanacions detallades sobre què veure i fer a la ciutat durant la teva estada de dos dies.

Una vegada que tinguis una idea dels llocs que t’agradaria visitar, pots recórrer de nou a la IA per a ajudar-te a crear un itinerari detallat per al teu viatge. Pots preguntar-li sobre la millor manera de distribuir el teu temps entre els diferents llocs, així com obtenir suggeriments sobre restaurants locals per a provar la deliciosa cuina portuguesa.

A més, pot ser útil per a la planificació logística del teu viatge. Necessites ajuda per a trobar vols econòmics a Porto? O tal vegada estàs buscant recomanacions d’allotjament que s’ajustin al teu pressupost i preferències? Aquestes eines poden proporcionar-te informació actualitzada i consells útils per a facilitar la planificació del teu viatge. Els algoritmes de la IA poden analitzar milers d’opcions de vols i allotjament en temps real per trobar les millors ofertes que s’ajustin al teu pressupost i preferències. Plataformes com a Kayak o Skyscanner utilitzen IA per a comparar preus i ajudar-te a reservar la millor combinació de vol i hotel.

En resum, l’ús de la IA per a organitzar un viatge de 2 dies a Porto pot fer que la planificació sigui més fàcil, eficient i menys estressant. Des d’investigar llocs d’interès fins a reservar vols i obtenir recomanacions en temps real, ChatGPT pot ser el teu company de viatge digital de confiança en cada pas del camí. (L. S. Col. 2005)

Oci

Exposició i XIII Jornada Farmacèutica Illa del Rei

Els dies 17 i 18 de maig el Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears, juntament amb la Fundació Hospital Illa del Rei i la col·laboració de la Cooperativa Farmacèutica de Menorca (COFARME) organitza la XIII Jornada Illa del Rei, un esdeveniment de caràcter bianual que ha esdevingut una cita ineludible per al sector farmacèutic de la nostra comunitat.

A més, per a aquesta edició s’ha organitzat l’exposició “La botica a l’Expedició de Magallanes i Elcano”, un històric esdeveniment que per primera vegada visitarà les nostres illes. La conferència inaugural tindrà lloc el 17 de maig a les 18.30 h. a Ca n’Oliver (Maó) i posteriorment l’exposició es podrà visitar diàriament segons els horaris de Ca n’Oliver.

L’endemà, i com cada any, els membres de la Junta del COFIB, els farmacèutics de Menorca i els convidats a l’esdeveniment visitaran l’Illa del Rei, ubicada al port de Maó, amb una conferència i una visita guiada al Museu de la Farmàcia i dependències rehabilitades de l’Hospital de l’Illa del Rei. En breu publicarem el programa d’actes a www.cofib.es (L. G.)

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Relacionados