Dimecres, juny 12, 2024
HomeEspai - EsplaiEspai Esplai | Desembre 2023

Espai Esplai | Desembre 2023

Lectura

“La Babilonia, 1580” de Susana Martín Gijón 

L’any 1580 la ciutat de Sevilla viu un moment de màxima esplendor com a capital del comerç entre el Nou i el Vell Món. La Flota d’Índies està fent els darrers preparatius per salpar quan la pell arrencada del rostre d’una dona i la seva cabellera pèl-roja apareixen ajustades al mascaró de proa de la “Soberbia”, principal nau de la flota. La profanació del mascaró i més encara amb una cabellera pèl-roja són símbols de mal auguri que posaran en dubte l’èxit de l’expedició.

Al mateix temps Violante, una prostituta molt apreciada a la Babilònia, el més prestigiós prostíbul de la mancebia, apareix assassinada de forma macabra i cruel. Aquesta mort propicia el retrobament de dues amigues de la infantesa que han seguit camins molt diferents, Damiana, confident de l’assassinada, i Sor Catalina monja que viu al convent de les carmelites descalces. Totes dues s’encarregaran d’esbrinar qui ha comés tan brutal assassinat i per quin motiu. (R. G. Col. 1093)

Música

Cap Pela “Encén els llums” 

Cap Pela és un grup vocal de Mallorca que desenvolupa el seu repertori cantat íntegrament a cappella, és a dir, sense cap altre instrument que la veu. La seva trajectòria començà l’any 1994 amb un repertori variat, caracteritzat per una equilibrada combinació de molts estils diferents: des del R&B al Pop, passant pel Jazz, Soul, Cançó d’autor… a cançons tradicionals i composicions pròpies. 

Així, en els seus més de 20 anys de trajectòria, els Cap Pela han realitzat més de 400 concerts tant a Mallorca com a la resta de l’estat espanyol i part d’Europa, com els festivals internacionals de Verona o al Festival Voicemania (Viena). També van tenir l’honor d’interpretar el Cant de la Sibil·la a París (2010), just després d’haver estat declarat Patrimoni Immaterial de la UNESCO.

Arriba Nadal i és el moment d’escoltar i de cantar nadales. Cap pela presenta un compendi de nadales on empren només les veus per compartir aquelles cançons de tota la vida, així com nadales noves i pròpies que han compost per fer aquest nou disc. Inclou cançons tradicionals de la nostra terra i internacionals interpretats de manera senzilla i elegant, com Fum,Fum,Fum, White Christmas, Happy Christmas o la meravellosa interpretació del cant de la Sibil·la, entre altres. 

El grup actúa a diferents teatres arreu de Mallorca durant aquestes festes. Podreu conèixer les darreres dates i llocs a través de les seves xarxes socials. (C. O. Col. 2403)

TV

Berlín

L’ spin-off de la ja mítica sèrie d’èxit mundial La casa de papel arriba a Netflix a final d’aquest mes de desembre, amb la preqüela Berlín. La sèrie de 8 episodis narra la història de Berlin, interpretat per Pedro Alonso, i se centra en el passat del lladre, quan en el millor moment de la seva vida planeja robar una col·lecció de joies per un valor de 44 milions d’euros amb l’ajuda de la seva banda, interpretada per grans actors i actrius espanyoles com: Michelle Jenner, Tristán Ulloa, Begoña Vargas, Julio Peña o Joel Sánchez. La ficció és definida pels seus creadors com molt més lluminosa, vital i lúdica que la seva predecessora, intenta separar-se i crear un món propi on canviaran la violència per la ironia amb un to de comèdia romàntica. Segons paraules de la seva creadora, “Berlín és una història autoconclusiva amb un atrac, una història d’amor i la història d’una banda”.

Quant a les referències, els actors i creadors deixen clar que Berlín és una mescla de diversos gèneres que no havien arribat a explorar a la casa: “La sèrie és un batibull, passes de Kubrick a Spielberg o a Tarantino. Aquesta constant evolució de la sèrie em sembla increïble”, afegeix el protagonista. “Com a actor és un luxe perquè hem fet una mescla de gèneres. Hem estat vuit mesos rodant i tinc la sensació d’haver fet sis pel·lícules diferents”, agrega Tristán Ulloa.

Així doncs, haurem d’esperar fins a l’última setmana de l’any per poder comprovar si el que s’espera d’una producció com aquesta compleix les nostres expectatives. (L. S. Col. 2005)

Tecnologia

ElfYourself

Vols enviar postals de Nadal diferents? Millor encara, vols veure el teu sogre/sogra ballant per felicitar el Nadal? Aquí tens algunes aplicacions que t’ajudaran a millorar les soses postals que cada any enviem als nostres familiars i amics. ElfYourself, el número 1 del darrer Nadal, tot un clàssic de les felicitacions nadalenques. Et permet transformar els teus amics o familiars (o a tu mateix) en alegres follets nadalencs a través d’animacions divertides. Per fer-ho només has de pujar les fotos, triar un tema i deixar que l’app faci la resta. Si el que cerques és riure i passar moments divertits, aquesta és la teva aplicació de capçalera per aquest Nadal. Disponible per a Android i iPhone. (L. G.)

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Relacionados