Dimecres, juny 12, 2024
HomeReportatgeFarmàcia i Alimentació, un binomi necessari

Farmàcia i Alimentació, un binomi necessari

La vocalia d’Alimentació del COFIB, juntament amb la Comissió de Formació Continuada varen organitzar el passat dia 13 d’abril la Jornada de Farmàcia i Alimentació, per tal d’actualitzar els coneixements dels professionals farmacèutics en aquest àmbit de salut. La Jornada va tenir com a principal objectiu que el farmacèutic pugui oferir un consell nutricional actualitzat i de qualitat a la població en general, a més de poder atendre també les necessitats nutricionals específiques de pacients amb necessitats especials, com les dones durant l’embaràs i la lactància, els esportistes o les persones d’edat avançada o en les primeres etapes de la vida, per tal de prevenir malalties i augmentar el seu benestar.  

La inauguració  va anar a càrrec de Tomás Muret, Pep Tur i Aquilino Garcia, fet que va donar lloc a l’excepcional circumstància de què en una mateixa jornada hem tingut el plaer de comptar amb tres vocals nacionals, dos d’alimentació, Aquilino García com a vocal en funcions i la vocal electa Carmen del Campo, a més del nostre vocal nacional de dermofarmàcia.

La primera ponència fou a càrrec del Dr. Aquilino García i tractà sobre “Qualitat de vida i benestar nutricional”. Durant la ponència va explicar en detall el programa PLENUFAR 7, una campanya per millorar la qualitat de vida i el benestar nutricional. En aquesta campanya destaca l’aplicació de la nutrició personalitzada i l’estudi dels 5 nutritipus existents. 

Seguidament fou el torn del Dr. Eduardo González Zorzano, amb la ponència “Evidència científica d’actius nutricèutics i plantes medicinals en el tractament del sobrepès”. Va iniciar la seva intervenció mencionant que l’obesitat disminueix l’esperança de vida i que el sobrepès i l’obesitat estan augmentant la seva prevalença a nivell mundial, a més e ser malalties que suposen grans problemes econòmics. Destacà el paper del farmacèutic en l’abordatge del sobrepès i l’obesitat (educació, recolzament psicològic, recomanacions de nutrició física… També va explicar com els actius indicats pel tractament del sobrepès i la obesitat sempre han d’anar acompanyats d’un canvi d’estil de vida i que els suplements amb Akkermansia es pensa que poden tenir també un efecte d’ajudar al pacient a continuar amb la dieta. Per això va destacar l’Akkermansia, una bactèria molt abundant de l’intestí que genera Àcids Grassos de Cadena Curta (AGCC) i altres metabòlits que generen sacietat. Encara no existeixen probiòtics amb Akkermansia, però si prebiòtics que poden ajudar a estimular el creixement de la microbiota sana. 

També va destacar un estudi que indica que el 91% dels casos de Diabetes Mellitus es podrien prevenir amb els hàbits de vida saludables. 

A continuació fou el torn de Carmen del Campo Arroyo, que tractà sobre interaccions Aliment-Medicament. La nova vocal nacional d’alimentació del CGCOF, va presentar el llibre d’interaccions medicaments -aliments que ha publicat el CGCOF amb l’editorial Panamericana, i que podeu adquirir a través del COFIB.  És un llibre de gran interès que conté annexes amb taules que classifiquen la informació de forma visual per poder tenir com a eina de consulta en les dispensacions al mostrador de l’oficina de farmàcia. 

Va destacar les principals interaccions Aliment – Medicament (IAM) i Medicament – Aliment (IMA) i va posar alguns exemples, com la formació de quelats entre les tetraciclines i els làctics o el paracetamol amb la poma i la pera, fruites que fan alentir l’absorció del fàrmac sense disminuir la seva eficàcia. 

La quarta ponència fou a càrrec de Rebeca Cuenca Velasco, que tractà sobre risc cardiovascular en la dona menopàusica. Després d’un breu repàs a la fisiologia del climateri, Cuenca destacà que la menopausa és un factor de risc per a les malalties cardiovasculars que són la primera causa de mort en dones, fins i tot per damunt de totes les formes de càncer combinades. Recalca l’important paper de la dieta mediterrània per la prevenció directa i indirecta a fi de disminuir el risc cardiovascular i ho avalà amb diferents estudis. Finalment, va concloure la seva ponència fent un repàs dels fitonutrients que podem recomanar des del taulell de la farmàcia, recordant que sempre han d’estar basades en l’evidència i el rigor científic.

A continuació fou el torn de Maria Jsús Moreno Aliaga, amb la ponència “la microbiota en la salut i la malaltia”. Aquí explicà que els probiòtics poden millorar diferents malalties com l’obesitat i la DM-II com a coadjuvants al tractament farmacològic habitual si es prenen en períodes majors de 3 mesos. Es veuen efectes dels tractaments per a l’obesitat a la microbiota, com ara la modulació de la microbiota amb el tractament amb liraglutida, amb metformina o després d’una cirurgia bariàtrica. També s’ha vist que els pacients amb una microbiota sana que eren prediabètics responien millor a l’activitat física que no pas els que no tenien una microbiota saludable i variada. A més, ha explicat que la microbiota pot modular directament i indirectament el sistema nerviós central a través de vies immunitàries i neuronals. Finalment vam conèixer que són múltiples els factors que determinen la salut hormonal entre les que hem de tenir en compte la microbiota.

Finalment fou el torn del Dr. Josep Antoni Tur Marí, vocal d’alimentació del COFIB i catedràtic de Fisiologia de la UIB. La seva ponència dugué com a títol “Vida perinatal i obesitat infantil” i en ella explicà que les nostres illes són el territori que major prevalença d’obesitat infantil presenta i que l’estudi PASOS mostra que 1 de cada 3 nins a Espanya te problemes amb el pes corporal. Tur explicà que l’obesitat és una malaltia multifactorial entre les que també influeix la nutrició perinatal. La salut materna i la dieta materna influeixen en el fenotip que expressarà el nin, així com també influeix el tipus de part (vaginal o per cesària). El part per cesària és un factor addicional de risc de patir obesitat perquè el nadó no es colonitza amb la microbiota de la vagina materna. La lactància per formula també sol tenir un major percentatge de proteïna que la llet materna i aquesta alimentació en la primera etapa de la vida també suposa un major risc de patir obesitat. 

Per altra banda, explicà un metaanálsisi que mostra que el baix pes al naixements i l’edat gestacional també són determinants i els nadons amb baix pes al naixement tenen un 2,33% més de risc de patir Diabetes mellitus tipus II. 

Per altra banda, el Dr. Tur volgué insistir en la importància del farmacèutic en el consell als pares del nins amb baix pes al néixer i en l’acompanyament de l’alimentació materna i de les primeres etapes de la vida del nadó. Per acabar va afegir la correlació inversa entre les hores de son i l’obesitat i la influència de les pantalles dins l’habitació o abans d’anar a dormir. Els factors psicològics i socials o familiars també són molt importants. És molt més barat comprar 1 kg de menjar ultraprocessat que 1 kg de fruita o verdura fresca. 

Finalment Vicenç Terrades, vocal d’oficina de farmàcia del COFIB va fer un breu anàlisi de cada ponència, acabant l’acte agraint a ponents i patrocinadors la seva presencia i destacant l’èxit de la trobada.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Relacionados