Dimecres, juny 19, 2024
HomeCooperació i solidaritatGarantir l'accés a la salut de les dones embarassades i els infants,...

Garantir l’accés a la salut de les dones embarassades i els infants, reforçant l’Atenció Primària de Salut a Perú

El projecte per garantir l’accés a la salut de les dones embarassades, nins i nines, reforçant l’Atenció Primària de Salut (APS) a Perú té com a objectiu principal reduir les elevades taxes actuals de desnutrició crònica (24,1% del total de nins i nines menors de cinc anys) i anèmia infantil (36,10% del total de la població infantil amb un augment percentual del 3,70 en els últims quatre anys) al nucli de salut d’Ayaccocha, Districte d’Acòria (província de Huancavelica). El projecte es realitza mitjançant el desenvolupament de l’estratègia de Desenvolupament Infantil Primerenc (DIT) basada en l’assoliment de 7 fites del desenvolupament infantil entre els 0 i els 5 anys, en 8 establiments de salut. El projecte té un import de 125.000 € i està finançat per la Direcció General de Cooperació del Govern Balear.

La intervenció es basa en la reducció de les bretxes d’accés als serveis bàsics de salut a causa de l’exclusió que pateix la població titular per la seva condició de pobresa, ètnia i gènere. Es busca generar resultats operatius que dotin els recursos i capacitats adequades en la xarxa pública de salut per garantir l’exercici adequat del dret a la salut a la primera infància, seguint l’enfocament promogut per l’OMS.

El projecte pretén enfortir les capacitats del personal de salut en centres de salut, escoles i municipalitats per a la adaptació cultural dels serveis i programes. També entorns comunals i familiars que assegurin el benestar integral dels nins i nines es busca desenvolupar, construint capital comunitari que consolidi estratègies de treball entre la comunitat i la xarxa pública. A més, es promou l’articulació multisectorial per a la implementació d’accions concertades que promoguin un model d’intervenció basat en els enfocaments de gènere, interculturalitat, Drets Humans i medi ambient, garantint la participació activa dels titulars.

La població directament atesa pel projecte consta de 3.077 persones, amb una atenció especial als 1.520 nins i nines menors de cinc anys i 500 amb edats entre els 6 i 11 anys. El projecte també impactarà indirectament a 11.194 persones, amb un enfocament en comunitats indígenes del districte d’Acòria. La zona d’intervenció és a Huancavelica, el departament més pobre del Perú, amb el 30,7% de nins i nines menors de 5 anys que pateixen desnutrició crònica. Es destaca per ser una zona muntanyosa amb altituds que van des dels 2.800 fins als 5.000 metres, amb una població principalment quechua. El projecte es desenvoluparà al districte d’Acòria, que té una població de 17.800 habitants, amb un 72% de ruralitat i prioritzant 8 comunitats per a les seves accions comunitàries.

L’objectiu principal del projecte és garantir l’accés a la salut en la primera infància.

L’objectiu específic és garantir l’accés dels nins i les nines de les comunitats altes andines d’Acòria als serveis de salut i educació adaptats en el marc de la política nacional del Desenvolupament Infantil Primerenc.

Per aconseguir l’objectiu principal i específic duim a terme aquestes activitats: 

A.1.1: Adequació i equipament d’establiments de salut del primer nivell d’atenció (infantil i matern) 

A.1.2: Estudi de satisfacció dels usuaris dels serveis de salut i educació en el marc de la política del DIT. 

A.1.3: Programa de formació dirigit a actors socials de salut, educació i programes socials sobre l’atenció integral de la gestant i la primera infància. 

A.1.4: Acompanyament en la implementació de plans de millora de l’atenció integral a gestants i primera infància amb enfocament DIT. 

A.1.5: Programa de formació per a Agents Comunitaris de Salut sobre atenció integral a gestants i primera infància 

A.1.6: Adequació i equipament d’institucions educatives de nivell inicial amb enfocament intercultural per a reforçar l’estimulació primerenca. 

A.1.7. Programa formatiu per a docents d’inicial dirigit a millorar les funcions executives de nins i nines menors de 5 anys mitjançant l’estratègia “aprenent jugant”

A.2.1: Programa de formació sobre desenvolupament infantil primerenc dirigit a mares, pares de família i cuidadors de nins i nines menors de 5 anys. 

A.2.2: Acompanyament integral a famílies amb gestants, nins i nines en situació de risc, en el marc de la política del DIT. 

A.2.3: Implementació d’entorns saludables en habitatges vulnerables per a l’adopció de pràctiques saludables i segures a famílies i comunitat amb pertinència cultural 

A.2.4: Implementació de materials educatius interculturals per assegurar la comunicació verbal efectiva a la llar.

A.2.5: Campanyes de sensibilització de pràctiques saludables amb pertinència cultural. 

A.2.6: Captació oportuna de gestants abans del primer trimestre d’embaràs i acompanyament per a un naixement saludable

A.2.7: Programa de formació en gestants per a un naixement saludable amb enfocament DIT

A.2.8: Programa de formació per a la prevenció de l’embaràs adolescent

A.2.9: Programa de formació dirigit a Juntes Administradores de Serveis de Sanejament.

A.3.1: Enfortiment de l’espai multisectorial per a la implementació de la política del DIT.

A.3.2: Acompanyament per a la implementació del programa pressupostari per al Desenvolupament Infantil Primerenc basat en la Tecnologia de Decisions Informades.

A.3.3: Assistència tècnica al govern local i Establiments d’Atenció de Salut en el maneig de les eines de padró nominal, sectorització i seguiment en el marc de la política del DIT.

A.3.4; A.3.5; A.3.6 (EPTS a les Balears)

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Relacionados