Dimecres, juny 12, 2024
HomeActualitat col·legialCampanya a les farmàcies per fomentar la salut integral de les dones

Campanya a les farmàcies per fomentar la salut integral de les dones

La campanya té com a principal objectiu conscienciar sobre les diferències en salut per sexe i gènere

El passat 23 de gener es va presentar la campanya “La farmacia por la salud de la mujer: cuidando de ti, cuidando de todas”, una iniciativa desenvolupada pel Consell General de Col·legis de Farmacèutics amb el suport de la companyia farmacèutica Organon, amb el objectiu de conscienciar la població i els professionals sanitaris sobre les diferències en salut per sexe i gènere, amb l’objectiu de reduir inequitats, evitar biaixos en el tractament i adaptar l’atenció sanitària.

Aquesta campanya s’emmarca en l’Estratègia Social de la Professió Farmacèutica, concretament en el programa d’igualtat, que inclou entre els seus objectius eliminar les desigualtats sanitàries entre homes i dones.

En els darrers anys s’ha incorporat a la salut el terme “perspectiva de gènere i sexe” per assenyalar l’avenç que suposa considerar la diferenciació biològica exclusivament per sexe en néixer (home o dona), cap a un enfocament globalitzador en què es consideren els trets psicològics i les funcions socioculturals que se li atribueix a cadascun dels sexes a cada moment històric i a cada societat. Els biaixos de gènere es defineixen com “la diferència en el tractament d’homes i dones amb un mateix diagnòstic clínic, i poden tenir conseqüències positives, negatives o neutres per a la salut”.

La salut de la dona fa referència tant a la prevenció, el tractament i el diagnòstic de malalties, que majoritàriament o exclusivament afecten les dones, com el seu benestar i equilibri físic, mental i emocional, amb un enfocament en matèria d’igualtat de gènere i sexe, i atenció a les diferents etapes de la vida.

La farmàcia comunitària constitueix l’establiment sanitari més accessible i proper al ciutadà, i el farmacèutic comunitari és un agent sanitari que pot expandir i millorar el coneixement no sols en la millora de la qualitat de vida de la dona, sinó també en la prevenció de malalties cròniques en el futur, especialment en aquelles en què les diferències de gènere i sexe influeixen en el seu abordatge.

Per a la realització de la campanya s’ha inclòs una enquesta a farmacèutics, una guia i infografies per a professionals, i infografies i vídeo-consells divulgatius per a pacients, disponible a la web farmacèuticos.com.

L’enquesta, realitzada a través d’una mostra representativa de farmàcies comunitàries de tot Espanya, ha revelat que, segons han explicat els farmacèutics, les dones continuen sent les principals cuidadores a la societat i una de cada dues vegades que van a la farmàcia a cercar medicaments ho fan per cuidar d’altres persones, com fills o persones majors al seu càrrec. Tot això en front dels homes, que només acudeixen a la farmàcia en nom d’altres persones en un 30% de les ocasions. L’enquesta ha mostrat també que, quan les dones acudeixen a la farmàcia comunitària per tenir-ne cura, ho fan amb molta més freqüència que els homes per patologies relacionades amb la salut mental, les infeccions del tracte urinari, l’artrosi, l’osteoporosi, la migranya o les malalties de transmissió sexual.

Des de l’Organització Col·legial Farmacèutica s’indica que “la professió farmacèutica és una professió fonamentalment femenina, amb un 71% de dones, i amb una predisposició natural que cal tenir en compte les diferències de sexe i gènere en salut. Per això s’ha llançat aquesta campanya de conscienciació sobre salut de la dona amb perspectiva de gènere, que s’emmarca a l’Estratègia Social de la Professió Farmacèutica. Per aquesta raó, una atenció sanitària que tingui en compte aquestes diferències biològiques i socials entre homes i dones i lluiti contra possibles biaixos serà una atenció sanitària més equitativa.

 I és que, segons ha recollit una altra de les iniciatives que el Consell General ha inclòs en aquesta campanya de conscienciació, la guia “La farmacia por la salud de la mujer, cuidando de ti, cuidando de todas”, hi ha patologies extremadament prevalents a les que les diferències de sexe i gènere són importants tant en la incidència de les malalties entre homes i dones com en els símptomes que presenten, els tractaments que solen rebre i la seva adherència i resposta a aquests tractaments.

Hi ha patologies extremadament prevalents en què les diferències de sexe i gènere són importants tant en la incidència de les malalties com en els símptomes que presenten, el tractament i l’adherència.

 “Cal tenir en compte que hi ha patologies o processos vitals com la menopausa que són exclusius de dones; però també hi ha malalties comunes molt més freqüents en les dones, com ara la depressió (fins a 1,5 vegades més freqüent en dones que en homes) o la migranya, ja que el 80% dels pacients amb migranya són dones. Ser conscients dels aspectes específics d’aquestes malalties en les dones és de gran importància per millorar-ne el diagnòstic, el tractament i l’evolució. Per exemple, en les malalties cardiovasculars, que són la primera causa de mort de les dones: els infarts hi tenen alguns símptomes diferents, com el mal de mandíbula o d’esquena, molt infreqüents en els homes”, detalla Juan Vera, director general d’Organon, companyia farmacèutica enfocada a millorar la salut integral de les dones que ha col·laborat amb el Consell General en la posada en marxa de la campanya.

En concret, la guia ha analitzat les malalties relacionades amb la salut mental a la infància i l’adolescència, l’asma a les dones joves, la malaltia cardiovascular a la dona adulta i l’osteoporosi a la dona d’edat avançada.

La guia ha analitzat les malalties relacionades amb la salut mental a la infància i l’adolescència, l’asma a les dones joves, la malaltia cardiovascular a la dona adulta i l’osteoporosi a la dona d’edat avançada.

“S’han triat aquestes patologies per a cada etapa vital de la dona perquè il·lustren bé algunes de les importants diferències a què ens enfrontem. En el cas de la infantesa i l’adolescència els problemes de salut mental són molt més freqüents en nines; en el cas de l’asma, és una malaltia el tractament de la qual es veu molt afectat pels cicles hormonals com els menstruals; a les malalties cardiovasculars els símptomes són molt diferents segons el sexe, i en el cas de l’osteoporosi es tracta d’una patologia predominantment femenina”, ha detallat Raquel Martínez, secretària general del Consell General, a la presentació de la campanya de conscienciació.

Infografies i vídeo consells

A més de la guia, també s’han editat una de les quatre infografies dirigides a farmacèutics i centrada en la malaltia cardiovascular en edat adulta, i una de les cinc adreçades a població centrada en la salut cardiovascular i la dona adulta.

La campanya de conscienciació es completa amb 12 vídeo consells dirigits a pacients que es difondran a través de les xarxes socials per ajudar la població a identificar les diferències que poden existir als símptomes i patologies segons el sexe.

El primer dels videoconsells se centra en destacar la importància d’aquesta visió amb perspectiva per millorar la salut integral de les dones. Es pot accedir a tot el material al següent enllaç.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Relacionados