Dimarts, juny 18, 2024
HomeEditorialLa farmàcia, un gran aliat en la lluita contra el càncer

La farmàcia, un gran aliat en la lluita contra el càncer

El 4 de febrer es va celebrar el Dia Mundial Contra el Càncer, una successió de declaracions i propòsits per lluitar des de tots els sectors contra la segona causa de mort a Espanya. Aquest dia explicàvem l’important paper que juguen les farmàcies en la prevenció i el cribratge del càncer. Actualment, més de 2.500 farmàcies comunitàries de Balears, Comunitat Valenciana, País Basc, Navarra, Catalunya i Múrcia col·laboren en programes de cribratge de càncer de còlon, implantats per les autoritats de salut pública d’aquestes CC. AA. A això s’han d’afegir les campanyes informatives per a la prevenció del càncer de pell que fem des de la nostra Comunitat, també des de Catalunya i Extremadura.

Des del COFIB, en línia amb l’Organització Col·legial Farmacèutica, s’està promovent el paper de la farmàcia comunitària en l’abordatge dels cribratges davant del càncer i el seguiment personalitzat dels pacients. Igualment, des del Consell General s’estan promovent les pràctiques de dispensació col·laborativa, que ja s’han instaurat en diverses autonomies, de manera que els medicaments d’àmbit hospitalari per a pacients amb càncer es puguin dispensar a les oficines de farmàcia i evitar així el desplaçament d’aquests pacients a l’hospital.

Igualment, amb l’objectiu de potenciar la tasca del farmacèutic com a recurs essencial en les polítiques de prevenció, detecció i maneig del càncer, el CGCOF ha signat un acord amb l’Associació Espanyola contra el Càncer, per contribuir des del sector farmacèutic a lluitar contra el càncer mitjançant informació, formació, investigació i serveis assistencials que promoguin la millora de la qualitat de vida dels pacients.

Un altre dels objectius prioritaris del sector farmacèutic és augmentar els projectes de cribratge de diferents tipus de càncer des de les farmàcies, no en va des de la Unió Europea, s’ha marcat com a objectiu que, abans del 2025, el 90 per cent de la població europea que compleixi els requisits per sotmetre’s a un cribratge del càncer de mama, de coll de l’úter o colorectal hi tingui accés.

L’accessibilitat, la confiança i el coneixement dels símptomes converteixen el farmacèutic que treballa a les oficines de farmàcia en un agent determinant a l’hora de detectar el desenvolupament de determinats càncers i promoure’n la derivació posterior a la consulta mèdica. Igualment, el paper del farmacèutic a la prevenció és fonamental, promovent hàbits de vida saludables, incloent-hi la pràctica regular d’exercici, una dieta equilibrada, la reducció del consum d’alcohol i la deshabituació tabàquica, aspectes clau en molts tipus de càncer.

Es tracta, en definitiva, de potenciar la tasca del farmacèutic en la lluita contra el càncer, un aspecte que hem de ser capaços de dur a terme juntament amb les autoritats sanitàries, establint programes i projectes que permetin a l’àmplia xarxa de farmàcies, tant de la nostra Comunitat com de tot Espanya, fomentar la informació, la prevenció i l’atenció personalitzada dels pacients amb càncer.

Des de l’UE es pretén que el 90 per cent de la població europea accedeixi al cribratge del càncer de mama, de coll de l’úter o colorectal abans de 2025.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Relacionados