Dimecres, juny 12, 2024
HomeEditorialLa incorporació de joves fumadors i les noves formes d’inhalar agreugen el...

La incorporació de joves fumadors i les noves formes d’inhalar agreugen el tabaquisme

Des del Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears ens hem sumat, un any més, a la celebració de la Setmana Sense Fum, que se celebra del 25 al 31 de maig, coincidint aquesta darrera data amb el Dia Mundial Sense Tabac. L’objectiu d’aquesta iniciativa és sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se, abandonar el consum de tabac i poder gaudir d’un ambient lliure de fum i de residus del tabac. Enguany, el lema escollit per les institucions organitzadores és “Zero emissions també als teus pulmons”. La campanya busca sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se o abandonar el consum de tabac i poder gaudir d’un ambient lliure de fum i de residus del tabac. Una iniciativa que, en els darrers anys, ha ampliat la causa a altres substàncies inhalades com ara els vapejadors i que tan popular han esdevingut entre la població més jove.

Precisament el dramàtic increment de nous fumadors entre els més joves i les noves formes de “fumar” o inhalar, com són els vapejadors, van ser dues qüestions que va destacar Elena Tejera, Coordinadora Autonòmica d’Addiccions de la Direcció General de Salut Mental de la Conselleria de Salut durant la presentació del curs sobre tabaquisme que organitzarem al COFIB els dies 28 i 29 de juny. Durant el curs, que no podia comptar amb millor ponent que el farmacèutic Miquel C. Aguiló, amb extensíssim currículum tant en càrrecs com en publicacions i treballs sobre tabaquisme, vàrem conèixer que el 2017, el tabac va causar la mort de més de 50.000 persones majors de 35 anys a Espanya, el que suposa el 12,9% de la mortalitat total al nostre país, equivalent a 150 morts al dia. El tabaquisme és, de fet, la primera causa de mort evitable al món i tenim constància de què el tabac és la segona substància psicoactiva més consumida al nostre país entre la població de 15 a 64 anys, després de l’alcohol. 

la formació i l’actualització dels coneixements són elements clau per poder ajudar a disminuir el consum de tabac entre la població

Es tracta, doncs, d’una malaltia addictiva crònica, amb caràcter pandèmic, en la qual els farmacèutics, i el conjunt de professionals sanitaris, tenim molt per aportar. La nostra professió, el contacte proper i continuat amb el pacient, unit a la confiança que generam entre els usuaris de les farmàcies ens col·loquen com a protagonistes en la lluita contra aquesta xacra. Per aquest motiu, la formació i l’actualització dels coneixements són elements clau per poder ajudar a disminuir el consum de tabac entre la població, tant en l’àmbit general, amb la intervenció breu, com més específicament en les unitats o serveis de tabaquisme. Teniu més informació sobre el curs realitzat pel COFIB a l’apartat “Actualitat col·legial”, que també es pot veure en diferit a través de la plataforma de formació col·legial. Igualment des del Ministeri de Sanitat, amb la intervenció del Consell General, s’està preparant per a les Comunitats Autònomes com les Illes Balears, que tenen programes de cessació tabàquica, properes formacions específiques per a farmacèutics. Us n’informarem en tenir més dades.

Previous article
Next article
RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Relacionados