Dimecres, juny 12, 2024
HomeEditorialLluita conjunta dels sanitaris contra la desinformació en salut

Lluita conjunta dels sanitaris contra la desinformació en salut

Els darrers anys, i especialment a partir de la crisi de la Covid-19 l’any 2020, s’ha fet evident la necessitat de lluitar contra la desinformació i les notícies falses en matèria de salut (les fake news o els anomenats “bulos” en castellà). Ja al febrer de 2020 l’Organització Col·legial va posar en marxa una campanya sobre informació de medicaments a les xarxes socials, per advertir dels riscos que pot comportar la publicitat de medicaments sense cap control per part dels anomenats influencers de les xarxes socials sense formació científica. La campanya ensenyava a desconfiar de consells sobre medicaments que prometin resultats miraculosos, basats en l’experiència individual en lloc de l’evidència, i recorda la importància de cercar fonts fiables i consultar els professionals sanitaris.

Ara, ha estat el conjunt de professionals sanitaris els que s’han unit davant l’evident necessitat d’aprovar una llei de publicitat sanitària que permeti posar límit a la publicitat i promoció d’activitats amb impacte sanitari per part d’influencers i no sanitaris que posin en risc la salut de les persones.

D’aquesta manera, i amb els objectius de protegir els ciutadans i promoure la qualitat i la transparència dels serveis sanitaris que hi ha a Espanya, els presidents dels Consells Generals de Farmacèutics, Biòlegs, Dentistes, Dietistes- Nutricionistes, Infermers, Fisioterapeutes, Logopedes, Metges, Òptics-Optometristes, Podòlegs, Psicòlegs, Terapeutes Ocupacionals i Veterinaris, s’han unit per denunciar la manca d’una legislació estatal sobre publicitat de prestacions i activitats sanitàries. Aquest buit permet, entre altres qüestions, que influencers sense cap coneixement de l’àmbit sanitari publicitin i ofereixin productes i serveis sanitaris a través de xarxes socials i internet que, sense el control d’un facultatiu, poden comportar un risc greu per a la salut de les persones.

En aquest context, els Consells Sanitaris han fet una crida conjunta a les autoritats competents i a tots els partits polítics perquè s’aprovi com més aviat millor una llei de publicitat de prestacions i activitats sanitàries que protegeixi la població d’informacions errònies i confuses, i estableixi unes pautes clares i exigents.

Aquesta iniciativa no respon a cap interès polític, per la qual cosa s’insta tots els partits a deixar de banda les seves diferències ideològiques per arribar a un acord i protegir el bé més preuat que tenen les persones: la seva salut.

El conjunt de professionals sanitaris demanen l’aprovació urgent d’una llei de publicitat de prestacions i activitats sanitàries que protegeixi la població d’informacions errònies i confuses

Previous article
Next article
RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Relacionados