Dimecres, juny 12, 2024
HomeReportatgeMés de 2.000 farmacèutics de tot Espanya es van donar cita a...

Més de 2.000 farmacèutics de tot Espanya es van donar cita a València al 23 Congrés Nacional Farmacèutic

Més de 2.000 farmacèutics van acudir a la cita del 23 Congrés Nacional Farmacèutic, la trobada biennal més important de la professió farmacèutica que es va celebrar del 7 al 9 de febrer al Palau de Congressos de la ciutat de València.

La trobada va començar amb la inauguració de l’exposició històrica Valentia Ars Pharmaeutica, que recorre gairebé 600 anys d’història de la professió farmacèutica a Espanya, i va permetre als farmacèutics actualitzar coneixements científics, però també debatre sobre el futur de la seva professió.

Sota el lema Transformant la sanitat amb el farmacèutic, el 23è Congrés Nacional Farmacèutic va ser l’escenari elegit per a la presentació d’informes sobre assumptes crucials en aquest moment per a la sanitat, com el balanç d’incidències en el subministrament de medicaments, un informe i un decàleg d’actuació sobre els determinants socials de la salut, un estudi sobre l’impacte de les experiències d’èxit per apropar la medicació hospitalària als ciutadans a través de les farmàcies comunitàries o les concussions preliminars d’un informe sobre el valor econòmic i social de la farmàcia , entre d’altres.

Es tractà, a més, d’un esdeveniment net zero, que va minimitzar l’impacte mediambiental amb mesures com l’ús de materials reciclats i reciclables, càtering de proximitat, transports sostenibles i allotjaments propers. A més, es va mesurar l’empremta de carboni, que es compensarà amb un projecte local de reforestació a la localitat d’Ademuz, gràcies a una iniciativa recolzada per Caixabank.

Tres simposis paral·lels

Com a novetat, la trobada farmacèutica va celebrar per primer cop tres simposis paral·lels que analitzaven temes de màxima actualitat per a la professió farmacèutica, abordant les innovacions, els problemes de subministrament i l’especialització de la professió.

La primera sessió del simposi va tractar sobre “Innovacions Terapèutiques que transformen la salut” i va presentar el reposicionament de fàrmacs com a estratègia d’innovació incremental. Segons el moderador del simposi, Carlos Fernández, responsable de l’Àrea de Divulgació Científica del Consell General de Col·legis Farmacèutics (CGCOF), aquesta pràctica pot suposar una autèntica revolució perquè ha implicat canvis de paradigma en el tractament de certes llacunes terapèutiques. Com a exemple, es va indicar que hi ha fàrmacs amb certes indicacions que poden derivar en el seu ús addicional en altres malalties de difícil maneig, com poden ser el vertigen o el vitiligen.

La segona sessió va tractar sobre els “Reptes de la Indústria i la Distribució Farmacèutica”, en la qual es va destacar que el desproveïment a la Farmàcia és una prioritat per al sector, per a qualsevol esglaó de la cadena de subministrament, des de la pròpia Administració fins al pacient, segons va declarar el vocal Nacional de Distribució del Consell General de Col·legis Farmacèutics, Juan del Río. El paper de la distribució per pal·liar els efectes de les irregularitats al subministrament passa per fer una gestió responsable de l’escassetat i assignar els recursos de manera equitativa entre totes les farmàcies. A més, des del CGCOF s’està elaborant un document de consens que arreplega les pautes inusuals de consum de les farmàcies. Finalment es va destacar que la inversió en ciberseguretat és clau per a la innovació segura a la indústria farmacèutica i que la farmàcia espanyola va un pas per davant del cibercrim en aquest sentit.

Finalment, al simposi “Medicina basada en valor: la importància de la investigació aplicada”, la vocal Nacional de Farmàcia Hospitalària del CGCOF Ana Herranz, va reclamar la presència de més farmacèutics als hospitals “en diversos àmbits i més especialitzats”. En aquest sentit, va destacar que a Espanya l’especialització és cada cop més necessària i específica. “El sistema sanitari necessita molts farmacèutics experts en diferents àrees de coneixement per la complexitat i transversalitat que estan adquirint les teràpies”, va assenyalar a la taula sobre l’especialització de la professió farmacèutica.

En aquest sentit, es va posar en relleu el valor afegit que suposa per als equips comptar amb la visió del farmacèutic i la seva alta capacitat per ser “transformadors i generadors del canvi”.

Programa científic

Al mateix temps i després de l’entrega de material a congressistes i ponents, va començar el programa científic, que incloïa 8 sessions plenàries de debat polític i professional, 25 sessions tècniques, 9 sessions d’innovació sobre assumptes estratègics de la professió farmacèutica i més de 400 comunicacions científiques.

L’acte inaugural que va tenir lloc el mateix dimecres i va comptar amb  la presencia de Jesús Aguilar, president del Consell General i Marciano Gómez, conseller de Sanitat de la Comunitat Valenciana. Cal destacar la interesant conferència inaugural a càrrec d’Ignasio Hernández Medrano, neuròleg i fundador i director mèdic de Savana. La ponència titulada Inteligencia artificial en salud: separando hechos de ficción  va recórrer durant 30 minuts la historia de la IA en la medicina concloent amb el futur prometedor d’aquesta tecnologia dins del camp de la sanitat.

Participació del COFIB

Durant els tres dies que va durar el Congrés la ciutat de València va allotjar més de 175 ponents d’alt nivell nacional i internacional, i entre els quals trobem representació del nostre col·legi. El vocal d’Alimentació, Josep Antoni Tur, va realitzar una conferència sobre l’obesitat i el paper del farmacèutic durant la primera sessió tècnica del matí de dijous. Més tard, va ser el vocal d’Oficina de Farmàcia, Vicenç Terrades, qui va tractar el rol del farmacèutic en l’autocura de la salut. 

A més, la Formadora Col·legial, Caterina Ochogavía, va participar juntament amb Tamara Peiró, coordinadora del Departament de Nodofarma Asistencial i la Formadora Col·legial del COF de Murcia, Àfrica García, en la sessió d’innovació titulada Manejo de la adherencia terapéutica desde la farmacia comunitaria. Experiencias colegiales. Per introduir el tema, Peiró va fer una breu presentació dels Serveis Professionals Farmacèutics Assistencials i com estan integrats dins la plataforma de Nodofarma Asistencial i va donar pas a les dues ponents. García va mostrar el projecte que han posat en marxa des del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Murcia juntament amb l’ajuntament de Cartagena, on presten el Servei d’Adherència Terapèutica a pacients polimedicats que compleixen uns criteris sociosanitaris. Les farmàcies utilitzen l’SPD com a eina per a la millora de l’adherència terapèutica.  Per la seva part, Ochogavía va parlar de l’estudi que duu a terme el COFIB en col·laboració de la Fundació de Ciències Farmacèutiques sobre l’eficàcia de la intervenció del farmacèutic en l’adherència al tractament de malalts d’asma i MPOC. Seguidament, i en format de taula de debat, les dues formadores col·legials varen comentar la importància de la figura del FoCo per la implantació dels SPFA a les farmàcies comunitàries i el benefici de comptar amb les noves tecnologies per impulsar els serveis professionals com el Servei d’Adherència Terapèutica.

El COFIB també va presentar dues comunicacions orals que podeu visualitzar a través del següent enllaç:

Prevalencia de anticuerpos anti SARS-CoV-2 en el ámbito farmacéutico y resultados del seguimiento a 3 años 

Intervención precoz de la corporación colegial ante enfermedades infecciosas emergentes

Projecte JUNTOS

A la sessió d’innovació Cuidado Farmacéutico al paciente trasplantado: proyecto JUNTOS conduïda per la secretària del Consell General, Raquel Martínez, es va presentar el projecte pilot que es durà a terme entre farmàcia hospitalària i farmàcia comunitària a Cantàbria, Tenerife i Balears. Durant l’acte varen comptar amb la presència de Beatriz Domínguez, directora de l’Organització Nacional de Trasplantaments i col·laboradora del projecte JUNTOS, Ana Sangrador, farmacèutica hospitalària de l’Hospital Universitari Marqués de Valdecilla i Marta Martínez, Farmacèutica comunitària a Puete-Arce (Cantabria). Sangrador va recalcar la importància de l’adherència en aquests pacients, ja que en diverses situacions no arriben al 50%, com és el cas dels pacients trasplantats de ronyó. A més, la falta d’adherència és una de les principals causes de rebuig de l’òrgan trasplantat. També va parlar dels principals tractaments immunosupressors i la importància que té la formació del farmacèutic dins d’aquest àmbit que s’actualitza constantment. Per altra banda, Martínez va destacar la importància de prestar uns adequats SPFA a la farmàcia comunitària, des del Servei de Dispensació per detectar possibles PRM fins al Servei d’Adherència Terapèutica per evitar possibles complicacions del tractament.

Seguidament, a la sessió de Foro de Atención Farmacéutica en Farmacia Comunitaria es va presentar la nova Guia Foro AF-FC que inclou novetats tan importants com la inclusió d’un nou PRM, el polimorfisme genètic del pacient, que fins ara no s’havia tingut en compte o l’actualització del procediment de Servei de Recondicionament de Medicaments utilitzant Sistemes Personalitzats de Dosificació. També van prestar testimoni tres farmacèutiques guanyadores de premis de Foro AF-FC en anteriors edicions comentant el seu cas i animant a tots els farmacèutics a presentar-se en aquesta edició del 2024.

Finalment, al matí de divendres després de la revisió del calendari vacunal en adults amb especial menció a la immunització enfront de l’herpes zòster va tenir lloc l’última sessió d’innovació sobre la Recertificació Contínua del Farmacèutic, on a càrrec de la tresorera del Consell General Cristina Tiemblo, es va exposar la situació actual del procés. A més, el coordinador del departament de Desenvolupament Professional del Consell General Luis Miguel Díez, va comunicar els darrers canvis aprovats al protocol i va respondre a les preguntes més freqüents realitzades per diferents col·legis de tot l’estat. Per acabar, la presidenta del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Terol, Mª José Villafranca i la farmacèutica comunitària recertificada, Amaia Garitano, varen explicar, des de la seva perspectiva, com han viscut el procés de recertificació.

Acte de cloenda

L’acte de cloenda va ser presentat per Jesús Aguilar, president del Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics, qui va fer balanç de les conclusions de la trobada: “Ha estat un congrés on hem projectat futur, i hem vist que som una professió sanitària preparada per afrontar els reptes sanitaris actuals. Tots i cadascun dels 80.000 farmacèutics col·legiats, sigui quin sigui el nostre àmbit o la modalitat d’exercici, hem d’evidenciar que la professió farmacèutica és un recurs indispensable. Som un catalitzador del canvi sanitari i social que necessita el nostre país” va dir. Finalment cal esmentar que Oviedo serà la seu del proper Congrés Nacional Farmacèutic, que se celebrarà a la tardor de 2026. Així ho va anunciar Jesús Aguilar, a l’acte de cloenda de la cita biennal de la farmàcia, tot un èxit de participació i organització. 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Relacionados