Dimecres, juny 12, 2024
HomeActualitat col·legialEls més de 1.400 farmacèutics de les Balears celebraren el Dia Mundial...

Els més de 1.400 farmacèutics de les Balears celebraren el Dia Mundial del Farmacèutic

A les Illes Balears hi ha actualment 1.473 farmacèutics col·legiats dels quals gairebé 7 de cada 10 treballen en farmàcia comunitària i el 67% són dones.

El passat dilluns 25 de setembre els 1.473 farma-cèutics de les Illes Balears van celebrar el seu dia mundial, una commemoració organitzada per la Federació Farmacèutica Internacional (FIP), amb la col·laboració del Consell General de Col·legis de Farmacèutics i del propi Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears a la nostra Comunitat. Aquest any el lema triat per commemorar l’efemèride és “Enfortint els sistemes sanitaris amb els farmacèutics”, i vol incidir en la tasca que desenvolupen aquests professionals sanitaris, des de totes les disciplines professionals, per incrementar la capacitat assistencial del sistema de salut.

Farmacèu-tics Comunitaris, Hospitalaris, a la Indústria i Distribució Farmacèutica, a la Salut Pública o a les Anàlisis Clíniques, entre d’altres; que amb la seva activitat diària estan enfortint el sistema sanitari i amb això la salut i el benestar de tota la població.

“L’adaptació de les farmàcies als avenços tecnològics i a les noves necessitats dels pacients, han enfortit el sector farmacèutic i fet que la farmàcia gaudeix de millor salut que mai” – Antoni Real.”

“A les Illes Balears, —explicà als mitjans Antoni Real, president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears —, els farmacèutics desenvolupen una tasca fonamental per enfortir el sistema sanitari, com ara l’atenció farmacèutica que ofereixen els gairebé mil farmacèutics que treballen a alguna de les 442 farmàcies de la nostra Comunitat, a més de la resta de col·legiats, que desenvolupen la seva activitat a les nombroses disciplines que conformen la professió farmacèutica”. A més, Real va recordar l’actuació de la professió durant la pandèmia “on vam ser els professionals sanitaris més accessibles per als ciutadans, ja que des del primer dia vam estar a primera línia de la lluita contra la Covid sense tancar les portes de la farmàcia en cap moment malgrat la inquietud i els dubtes en l’inici de la crisi sanitària.

Gràcies a això i a la ràpida adaptació de les farmàcies als avenços tecnològics i a noves necessitats dels pacients, el sector farmacèutic ha sortit enfortit i podem afirmar que la farmàcia gaudeix de millor salut que mai”.

A més, Real afegí que “els farmacèutics hem demostrat que la intervenció del farmacèutic comporta una millora de la qualitat de vida i el seguiment de la salut dels pacients, i és per això que insistim a integrar més i millor la nostra professió dins del SNS, a més de potenciar la participació del farmacèutic en la salut del ciutadà, no només en època de COVID, sinó de forma permanent”.

El president, per acabar, va animar tots els farmacèutics de les Balears a que se sumessin a la celebració del Dia Mundial “i comparteixin aquesta celebració amb els pacients i la resta de professionals sanitaris amb què treballen”.

La Professió Farmacèutica a les Illes Balears

A les Illes Balears actualment hi ha 1.473 farmacèu-tics col·legiats, dels quals 996 desenvolupen la seva tasca professional en alguna de les 442 farmàcies (356 a Mallorca; 40 a Menorca; 42 a Eivissa i 4 a Formentera). Però a més, al voltant de 34 farmacèutics col·legiats treballen com a analistes clínics, i 43 més a Farmàcia Hospitalària, i 14 a la Distribució Farmacèutica.

A més, els farmacèutics treballen també es dediquen a la Docència, la Dermofarmàcia, la SalutPública, l’Alimentació, l’Òptica o l’Ortopèdia, o a la Indústria Farmacèutica, entre d’altres. El perfil del llicenciat en farmàcia és femení a les Illes Balears– ja que representen el 67% de col·legiats – i un 40% tenen menys de 45 anys.

“El perfil del llicenciat en farmàcia és femení a les Illes Balears– ja que representen el 67% de col·legiats – i un 40% tenen menys de 45 anys.”

Celebració del Dia Mundial de la Farmàcia

Per commemorar el Dia Mundial de la Farmàcia el dilluns 25 de setembre es van il·luminar de verd les façanes del Castell de Bellver i del Consolat de Mar, en homenatge als farmacèutics de les Balears i a la feina que fan per la salut dels ciutadans. A més, durant tot el dia els farmacèutics van recordar a través de les xarxes socials la importància d’aquesta efemèride, publicant fotografies dels integrants de la farmàcia, del pòster commemoratiu o diferents homenatges a la professió farmacèutica en totes les seves disciplines.

Com a cloenda dels actes el dimarts 26 de febrer es va celebrar a la seu del COFIB de Palma un acte de benvinguda als nous col·legiats del 2023. Durant l’acte es van presentar els membres de la Junta de Govern als nous col·legiats i es explicar l’estructura operativa i l’organigrama col·legial, a més dels eixos fonamentals de la institució col·legial i els projectes principals que es desenvolupen des del COFIB.

Gràcies a la Conselleria de Presidència la façana del Consolat de Mar s’il·luminà també durant el #DMF2023

“El Castell de Bellver i el Consolat de Mar es van il·luminar en color verd en homenatge als farmacèutics de les Balears.”

El Castell de Bellver s’il·luminà de verd en commemoració del Dia Mundial del Farmacèutic.

Conte infantil sobre els valors de la professió

Un altre dels actes que es van organitzar en commemoració del Dia Mundial del Farmacèutic va ser la publicació d’un conte infantil que transmet els valors de la professió. “Una misión secreta” és el títol del conte de l’escriptor i periodista Sergio del Molino, que narra la història de Nico, un nen que viu en un poble i ha d’acudir a la farmàcia de Carmen per un encàrrec de la seva àvia. Aleshores s’inicia una aventura en què des del taulell d’una farmàcia es reviu la infància i els desafiaments a què ens enfrontem.

A través del conte el nen descobreix la realitat de la farmàcia, la seva tasca assistencial i de cura i el valor que té a totes les comunitats i en especial a l’àmbit rural; però també s’enfronta als seus reptes personals, que resol gràcies a Carmen, la farmacèutica.

A l’obra de Sergio del Molino els dos temes són referents, el sentit de la omunitat en un món individualista i la protecció dels drets socials. “Un conte sobre farmàcies em brindava l’ocasió de tocar totes dues, a través de dues figures, la farmacèutica i l’àvia, que delimiten el món i l’omplen de sentit, tot i que deixant espai perquè el nen ho descobreixi a la seva manera i entengui els llaços que uneixen la societat i la importància de les cures sanitàries”, reconeix l’autor.

A més, l’autor reflecteix al text com la farmàcia, a més d’un servei sanitari “és una institució fonamental de les comunitats. Ho és als barris de les ciutats, però molt més als pobles, on la seva mera presència serveix com a element de cohesió, vincula els veïns amb la xarxa sanitària i millora la salut de poblacions vulnerables, atès que són les més envellides i les que més necessitat de medicaments tenen. Perdre una farmàcia és una tragèdia per a un poble petit”, afegí l’autor durant la presentació del conte.

Podeu descarregar-vos el conte i l’audiollibre al següent enllaç: Conte infantil “Una misión secreta”

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Relacionados