Dimecres, juny 12, 2024
HomeCiència i salutVacunació enfront del dengue

Vacunació enfront del dengue

Introducció

El dengue és una malaltia infecciosa produïda per un virus d’ARN del gènere Flavivirus que es transmet a les persones per la picada d’un mosquit del gènere Aedes infectat. Gairebé la meitat de la població mundial, al voltant de 4 bilions de persones, viuen a àrees amb risc de dengue. El dengue és sovint una causa principal de malaltia a les àrees amb risc. Cada any fins a 400 milions de persones s’infecten amb dengue. Aproximadament 100 milions de persones es posen malaltes per la infecció i 40 000 moren per dengue greu. El dengue greu és una de les principals causes d’hospitalització i de mort en alguns països d’Àsia i Llatinoamèrica. Hi ha més de 125 països on és endèmic, i va ser designat una de les deu principals amenaces per a la salut mundial per l’OMS en el 2019.

Amb un increment dels moviments migratoris i dels viatges internacionals és important que el farmacèutic s’actualitzi en malalties transmeses per vectors i les novetats terapèutiques que han sorgit en vacunació. No hi ha tractament específic contra aquest virus, però sí una vacuna eficaç recentment comercialitzada a Espanya.

Fig. 1. Distribució geogràfica d’acord a la notificació de casos de dengue. Font: https://www.ecdc.europa.eu/en/dengue-monthly

“El dengue greu és una de les principals causes d’hospitalització i de mort en alguns països d’Àsia i Llatinoamèrica, amb més de 125 països on és endèmic, i va ser designat una de les deu principals amenaces per a la salut mundial per l’OMS en el 2019.”

Transmissió

S’adquireix per la picada de mosquits infectats que piquen durant les hores del dia, amb més activitat dues hores després de l’alba, al principi del matí i abans que es faci fosc. Les persones infectades amb el virus (amb símptomes o sense) infecten els mosquits que les piquen, des de poc abans de l’inici de la febre i fins a 5 dies després de l’inici, i aquests mosquits alhora infectaran altres persones de l’entorn. El mosquit que més ho transmet és l’Aedes aegypti, que només ocasionalment és a Europa. El mosquit Aedes albopictus, que sí que està instal·lat àmpliament a la conca mediterrània, és menys eficaç com a transmissor del virus.

Serotips del virus del dengue

Hi ha 4 serotips del virus: 1, 2, 3 i 4. Es va descriure un serotip 5 a Tailàndia el 2013, que es manté en cicles selvàtics, a diferència dels altres quatre que segueixen el cicle humà.

Els quatre serotips circulen periòdicament en àrees endèmiques, de vegades aïlladament, i d’altres conjuntament dos, tres o quatre serotips. Sovint són els viatgers infectats (simptomàtics i més freqüentment asimptomàtics) els que traslladen els diversos serotips d’un lloc a l’altre.

La immunitat per a cada serotip es considera duradora i probablement de per vida (immunitat homotípica). Tot i això, la immunitat creuada per als altres serotips (immunitat heterotípica) és parcial i temporal després de la recuperació.

Quins símptomes i complicacions produeix?

La majoria de les persones infectades per primera vegada no tindran símptomes o seran lleus. En el curs de la malaltia pot aparèixer un quadre similar a una grip: febre, dolors musculars, mal de cap, calfreds, manca de gana, vòmits. Sol durar fins a una setmana.

En alguns casos la infecció per dengue pot provocar hospitalització i malaltia greu, amb dolor abdominal i vòmits persistents, hemorràgies, síndrome de fuga capil·lar i xoc hipovolèmic. El risc de malaltia greu augmenta a partir de la segona infecció. Això és degut al fenomen anomenat amplificació de la infecció dependent d’anticossos (antibody dependent enhancement, ADE).

D’altra banda, fins al 30% dels pacients poden desenvolupar “dengue persistent”, generalment durant més de 3 mesos, i alguns pacients fins a 2 anys, amb símptomes crònics que inclouen cansament intens i depressió.

A quins països hi ha risc?

El dengue és endèmic a nombrosos països d’Àfrica Subsahariana, Sud-amèrica, Centreamèrica, Sud d’Àsia i el Sud-est Asiàtic. Tot i que hi ha risc d’infecció a 129 països, el 70% de la càrrega real es concentra a Àsia. Es considera una malaltia reemergent.

Com podem prevenir el dengue?

Evitant les picades dels mosquits amb ús de repel·lents d’insectes sobre la pell, i de roba adequada com a camises de màniga llarga, pantalons llargs i mitjons, que també poden ser impregnades de repel·lents.

Recentment, a Espanya i altres països europeus s’ha comercialitzat una vacuna eficaç contra el dengue.

Vacunació enfront del virus del dengue

A Espanya disposem d’una vacuna de dengue. Es tracta d’ una vacuna de tecnologia d’ADN recombinant de virus vius atenuats. Es poden vacunar els viatgers més grans de 4 anys que es dirigeixin a zones endèmiques, i no presentin contraindicació per a la vacuna. La indicació personalitzada s’ha de fer en un Centre de Vacunació Internacional i es poden adquirir amb la recepta mèdica a les farmàcies comunitàries.

A diferència de vacunes anteriors davant del dengue, no cal fer serologia del virus del dengue abans d’aquesta vacunació. Es recomana finalitzar l’administració de la pauta completa almenys 10 dies abans de l’inici del viatge. La pauta completa és de 2 dosis, separades almenys per 3 mesos.

Les condicions de conservació recomanades abans de l’administració per a la vacuna tetravalent contra el dengue amb virus vius atenuats són entre +2 °C i +8 °C. S’administra per via subcutània, habitualment al múscul deltoide. No s’ha d’administrar per via intramuscular.

Quina és l’eficàcia de la vacuna actualment comercialitzada a Espanya?

L’eficàcia de la vacuna és del 80% a la prevenció d’infecció simptomàtica als 12 mesos i 90% d’eficàcia per prevenir hospitalització als 18 mesos. S’ha demostrat protecció després de les dues dosis durant 4,5 anys.

Es pot administrar amb altres vacunes?

Sí que es pot, inclosa la coadministració amb la vacuna de la febre groga i de l’hepatitis A i B. En cas d’administrar-se amb altres vacunes, com és habitual, sempre en llocs d’injecció diferents.

“A Espanya disposem d’una vacuna de dengue. Es tracta d’una vacuna de tecnologia d’ADN recombinant de virus vius atenuats.”

Es pot administrar amb altres vacunes?

No haurien de vacunar-se les persones en les situacions següents:

  • Hipersensibilitat a dosis anteriors.
  • Al·lèrgia greu als components de la vacuna.
  • Durant l’embaràs.
  • Durant els 30 dies previs a l’embaràs.
  • Menors de 4 anys.
  • Persones immunodeprimides.

S’ha de posposar la vacunació en persones que pateixen alguna malaltia febril greu aguda, però una infecció lleu, com un refredat, no ha de suposar l’ajornament de la vacunació.

Quines reaccions es poden presentar després de la vacunació?

En general, són poc freqüents i banals. Els més freqüents són dolor i eritema al lloc d’injecció, cefalea, miàlgia, malestar, astènia i febre.

Enllaços d’interès:

Francisca Maria Santandreu Jaume, PhD
Centre d’Informació del Medicament del COFIB

Bibliografia

Vacunació viatges internacionals: dengue. Disponible a: https://www.andavac.es/vacunacion-viajes-internacionales-dengue/ (consultat per última vegada el 19/10/2023)

Fitxa tècnica de la vacuna tetravalent Qdenga. Disponible a: https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/qdenga-epar-product-information_es.pdf (consultat per última vegada el 25/10/2023).

Vacuna contra el dengue: el que necessita saber. Disponible a: https://www.cdc.gov/ncezid/dvbd/es/media/dengue-vaccine.html#:~:text=Los%20CDC%20recomiendan%20la%20vacuna,dengue%20es%20end%C3%A9mico%20(com%C3%BAn). (consultat per última vegada el 25/10/2023).

Fitxa tècnica de la vacuna tetravalent Dengvaxia. Disponible a: https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/dengvaxia-epar-product-information_en.pdf (consultat per última vegada el 25/10/2023).

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Relacionados