Dimecres, juny 19, 2024
HomeActualitat col·legialXIII Jornada de l’Illa del Rei, un esdeveniment històric

XIII Jornada de l’Illa del Rei, un esdeveniment històric

Destacà l’exposició organitzada a Ca n’Oliver sobre els remeis medicinals que s’utilitzaren en la primera volta al món de Magallanes i Elcano

Una temporada més el Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears organitzà la Jornada Farmacèutica Illa del Rei, juntament amb la Fundació de Ciències Farmacèutiques de les Illes Balears, la Fundació Hospital Illa del Rei i la col·laboració de la Cooperativa Farmacèutica de Menorca (COFARME). Enguany s’arribà a la tretzena edició i s’han realitzat dos actes diferenciats, destacant l’organització d’una exposició inèdita a les Illes Balears sobre “L’Apotecaria a l’expedició de Magallanes i Elcano”, que es pot visitar al Centre d’Art Ca n’Oliver, de Maó, fins dia 31 de maig. L’exposició ” L’Apotecaria a l’expedició de Magallanes i Elcano” ens mostra una part desconeguda de l’expedició que per primera vegada va circumnavegar el món: els remeis, productes sanitaris i les cures que requeria la històrica (i dramàtica) expedició. La mostra aprofundeix tant en la temàtica naval del segle XVI com en les principals malalties i problemes de salut que hagué de fer front la tripulació. També ens apropa altres elements dedicats a la navegació d’aquella època, juntament amb altres objectes històrics entre els quals destaca una rèplica de la nau Victòria, l’única embarcació que va arribar a port després de fer la volta al món en una de les fites més importants de la història de la humanitat.

La inauguració de l’exposició va tenir lloc el passat 17 de maig, a un saló d’actes al màxim de la seva capacitat i que va comptar amb l’assistència del batle de Maó, Hèctor Pons, el conseller de Mobilitat del Consell de Menorca, Juan Manuel Delgado i el president del COFIB, Antoni Real, entre d’altres personalitats. La conferència inaugural fou a càrrec del Dr. Cecilio J. Venegas Fito, president del COF de Badajoz i acadèmic de la Reial Acadèmia Nacional de Farmàcia d’Espanya (RANF), qui ha traduït del castellà antic, juntament amb el departament d’Història de la Farmàcia de la Universitat de Sevilla, la composició de la farmaciola que duien en la primera circumnavegació al món. Aquest document, fins ara era inèdit, és un dels elements més fascinants de l’exposició. 

També va intervenir en la inauguració el farmacèutic i navegant Javier García Veiga, que participà en alguna de les etapes de l’expedició que recreà el viatge de Magallanes i Elcano durant amb el veler “Pros”, i que es va enfonsar a causa d’un tifó a l’illa de Guam, a l’Oceà Pacífic, sense haver de lamentar víctimes. García Veiga tingué el privilegi de tripular l’embarcació en el trajecte que travessà, precisament, l’estret de Magallanes i fou l’encarregat de confeccionar totes les farmacioles en aquesta darrera volta al món.

Jornada a l’Illa del Rei

El dia següent, dissabte 18 de maig, la XIII Jornada Farmacèutica de l’Illa del Rei, va reunir els apotecaris de Menorca i els membres de la Junta del COFIB per visitar l’Hospital de l’Illa del Rei, el museu de la farmàcia i el Jardí de Plantes Medicinals. Destaca també la visita guiada per la galeria d’art Hauser & Wirth Menorca, amb les exposicions de Roni Horn i d’Eduardo Chillida, a més del dinar del què gaudiren tots els convidats a la cantina de la galeria. 

Fou, sense cap dubte, un immillorable colofó a dos dies que culminaren de la millor forma possible mesos de gran intensitat i treball per part de la delegació menorquina del COFIB, els voluntaris i treballadors que fan, any rere any, que la Jornada Farmacèutica de l’Illa del Rei s’hagi convertit en una cita ineludible per als apotecaris menorquins i del conjunt de les Illes Balears.

Des del COFIB volem agrair el patrocini de CaixaBank, Ca n’Oliver, el Consell General de Col·legis de Farmacèutics, la Fundació de Ciències Farmacèutiques, l’Ajuntament de Maó, el Club Marítim de Maó, el Consell Insular de Menorca, la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Sevilla, COFARME i la Fundació Hospital Illa del Rei. També la col·laboració de la AEFLA, AGNYEE, i els laboratoris Salvat, Angelini, Esteve, Cinfa i Pranarom. Sense ells l’organització d’aquesta jornada no hagués estat possible. 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Relacionados